Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Αναδρομικό το χαράτσι στο ΦΠΑ αν δεν βρεθεί ισοδύναμο

Αναδρομικό το χαράτσι στο ΦΠΑ αν δεν βρεθεί ισοδύναμο

Και νέα παράταση για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση.
anadromiko-to-xaratsi-sto-fpa-an-den-brethei-isodunamo
 
Την τρίτη συνεχόμενη παράταση για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας το ΥΠΟΙΚ την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις στη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ κατέστησε σαφές ότι κλιμακωτή επιβολή ΦΠΑ δεν γίνεται αποδεκτή. Η θέση της Τρόικας παραμένει ή 23% σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ή άλλο μέτρο ισοδύναμης απόδοσης.
Εξάλλου ο κ. Ντομπροβσκις ερωτηθείς και πάλι σχετικά επανέλαβε πως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν  ήταν πρόταση των δανειστών αλλά της ελληνικής πλευράς και εάν η κυβέρνηση επανέλθει με κάποια άλλη πρόταση και ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να τη δεχθούν.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως θα υπάρξει νέα πρόταση.

Νέα παράταση έως τις 16 Ιανουαρίου 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει χρονικό περιθώριο για τον εαυτό της και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις μέχρι τις 16 Νοεμβρίου ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει προκύψει η οριστική λύση για την επιβολή του φόρου ή εξεύρεση ισοδύναμων.
Η προθεσμία της 16ης Νοεμβρίου θα αφορά την υποβολή της δήλωσης μετάταξης στο καθεστώς του ΦΠΑ κάτι που πρακτικά συμβαίνει ότι ο φόρος θα παραμένει ενεργός και μάλιστα αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου.
Η νέα παράταση σχεδιάζεται να λάβει μορφή νομοθετικής ρύθμισης.
'Ετσι αν δεν προκύψει ισοδύναμη λύση και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να επιβάλει το φόρο θα πρέπει να καταβληθεί φόρος επί του συνόλου των τιμολογίων που θα έχουν  εκδοθεί μετά την 20η Ιουλίου. 

'Ετσι αν δεν προκύψει ισοδύναμη λύση και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να επιβάλει το φόρο θα πρέπει να καταβληθεί φόρος επί του συνόλου των τιμολογίων που θα έχουν  εκδοθεί μετά την 20η Ιουλίου.
Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδους καθώς οι εφορίες ελλείψει ξεκάθαρου νομικού πλαισίου ( η τελευταία παράταση είχε δοθεί με απλό δελτίο τύπου και όχι υπουργική απόφαση) προχώρησαν την επιβολή προστίμων.
Εξετάζεται από το ΥΠΟΙΚ το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί πρόθεση διαγραφής αυτών των προστίμων για τα οποία δεν φέρουν ευθύνη οι επιχειρήσεις του κλάδου.
'Οσον αφορά στην υποβολή των συμπληρωματικών στοιχείων ως πιθανότερη νέα προθεσμία υποβολής ορίζεται η 23η Νοεμβρίου.                 
Την παράταση μέχρι «να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τους εταίρους» είχε προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος 'Ολγα Γεροβασίλη η οποία αναφέρθηκε σε ισοδύναμα τα οποία όπως είπε θα πρέπει να γίνουν αυτομάτως αποδεκτά.
Ειδικότερα στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ισοδύναμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Αν επιμείνουν οι εταίροι. Θα πρέπει αυτομάτως και οι ίδιοι, όπως κι εμείς βεβαίως, να αποδεχτούμε κάτι άλλο. Αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι και ελπίζουμε, διότι θεωρούμε ότι το μέτρο και οριζόντια πλήττει και άδικο είναι για το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Επομένως, εάν εξαιρέσουμε ένα κομμάτι των ανθρώπων, που έτσι κι αλλιώς δεν τους αφορά όσο κι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ, το υπόλοιπο που είναι και το συντριπτικά μεγαλύτερο πλήττεται οριζόντια. Κατά συνέπεια, είναι ένα μέτρο το οποίο δεν το επιθυμούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: