Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ Στα επίπεδα της... Μποτσουάνα η ανταγωνιστικότητα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ

Στα επίπεδα της... Μποτσουάνα η ανταγωνιστικότητα

Στα επίπεδα της... Μποτσουάνα η ανταγωνιστικότητα

Εξαιρετικά υψηλό παραμένει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (WEF) «Global Competitiveness Report?. Σύμφωνα με τα στοιχεία του WEF, η χώρα παρέμεινε στάσιμη στην 81η θέση που είχε καταλάβει και πέρυσι, σε σύνολο 140 χωρών. Η ελληνική οικονομία αξιολογείται ως η λιγότερο ανταγωνιστική μεταξύ των θεωρούμενων ως προηγμένων οικονομιών του πλανήτη και κατατάσσεται -μεταξύ άλλων- πίσω από την σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Ουκρανία και από αφρικανικές χώρες όπως η Μποτσουάνα και η Ρουάντα. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν μόνο η Μολδαβία, η Αλβανία, η Σερβία και η Βοσνία. Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της έκθεσης (τα οποία πάντως συγκεντρώθηκαν πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης), η Ελλάδα με συνολική βαθμολογία 4,02 (με άριστα το 7) απέχει έτη φωτός από την κατέχουσα τα παγκόσμια πρωτεία, σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, Ελβετία, η οποία με βαθμολογία 5,76 διατηρεί την πρώτη θέση για έβδομη συνεχή χρονιά, με ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους τομείς.
«Αγκάθια» 
Η έκθεση παρουσιάζει τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και «αφαιρούν πόντους» από την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί είναι -κατά κύριο λόγο- η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η αναποτελεσματική κυβερνητική γραφειοκρατία, η αστάθεια των πολιτικών που εφαρμόζονται, η περιπλοκότητα του φορολογικού πλαισίου και η διαφθορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε τομείς όπως τα γραφειοκρατικά βάρη (καταλαμβάνει την 131η θέση), τη σπατάλη δημόσιων πόρων (128η θέση), τη χρήση φορολογικών κινήτρων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων (136η θέση), το μακροοικονομικό περιβάλλον (132η θέση).
Ευρωζώνη 
Η έκθεση επισημαίνει ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους. Χάρη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, η Ισπανία και η Ιταλία ανέβηκαν κατά δύο και έξι θέσεις, αντίστοιχα, στη διεθνή κατάταξη. Ανάλογες βελτιώσεις πέτυχαν η Γαλλία (22η) και η Πορτογαλία (38η). Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για όλες τις οικονομίες της περιοχής και είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την απελευθέρωση των επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: