Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Σενάρια και για κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης

Σενάρια και για κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης

Την ολική κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και ως ισοδύναμο για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
senaria-kai-gia-katargisi-tou-epidomatos-thermansis
 
Σενάριο πλήρους κατάργησης του επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξασφάλιση 105 εκατομμυρίων ευρώ που μπορούν να μπουν στο καλάθι για τη χρηματοδότηση «ισοδύναμων» ή ακόμη και της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα ωστόσο οι υποστηρικτές του να καταργηθεί το επίδομα θέρμανσης –αντί να περικοπεί κατά 50% όπως προβλέπει το μνημόνιο αλλά και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού πληθαίνουν. Τα επιχειρήματά τους έχουν ως εξής:
1. Για να τηρηθεί το… γράμμα του μνημονίου και να περικοπή η δαπάνη του επιδόματος κατά 50% θα πρέπει είτε το ποσό του επιδόματος να μειωθεί από τα 35 λεπτά ανά λίτρο στα 17,5 λεπτά ανά λίτρο, είτε να αυστηροποιηθούν υπέρμετρα τα εισοδηματικά κριτήρια για να ψαλιδιστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Και στις δύο περιπτώσεις, ουδείς θα κερδίσει ενώ εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές θα δυσαρεστηθούν.  
2. Η κατάργηση του επιδόματος δεν θα …φανεί και τόσο στην τσέπη των καταναλωτών που θα χάσουν το επίδομα –άλλωστε χιλιάδες καταναλωτές δεν έχουν εισπράξει ακόμη το επίδομα για την περυσινή χρονιά- δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει αισθητά. Με τη διολίσθηση της διεθνούς τιμής σταθερά κάτω από τα 50 δολάρια, η λιανική ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα βγει στα 83-85 λεπτά. Διατήρηση του επιδόματος, θα σήμαινε πώληση στην τιμή λιανικής ακόμη και με 50 λεπτά το λίτρο. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε μηδέν έσοδα για το δημόσιο καθώς τα 35 λεπτά, θα απορροφούσαν και τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (σ.σ σήμερα στα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα) αλλά και ένα μεγάλο μέρος από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης (περίπου 16 λεπτά ανά λίτρο)
3.Το επίδομα θέρμανσης κρύβει πίσω του μεγάλη γραφειοκρατίατην οποία τελικώς πρέπει να υπηρετούν οι υπηρεσίες του δημοσίου προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση για ένα εισαγόμενο προϊόν όπως είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ενδεχόμενη κατάργηση του επιδόματος –και όχι περικοπή μέσω αυστηροποίησης κριτηρίων απελευθερώνει 105 εκατ. ευρώ. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
1.      Ως ισοδύναμο για την κάλυψη περίπου του μισού ποσού που απαιτείται για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Ως πηγή για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω περικοπής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης περίπου κατά 10 λεπτά το λίτρο. Κάτι τέτοιο, θα έστελνε την τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης ακόμη και κάτω από τα 75 λεπτά το λίτρο για όλους τους καταναλωτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: