Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται έλεγχος στους... αυτοελεγμένους

Έρχεται έλεγχος στους... αυτοελεγμένους

Έρχεται έλεγχος στους... αυτοελεγμένους
Φορολογικούς ελέγχους σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που περαίωσαν τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ των χρήσεων 2012 και 2013 με τη διαδικασία του «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης» θα ξεκινήσουν οι Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση της κας Σαββαϊδου, από το σύνολο των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 – 17 του ν. 3296/204 περί «αυτοελέγχου» θα ελεγχθεί το 0,5% κατόπιν επιλογής που θα γίνει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου τα οποία καθορίστηκαν τον Ιούλιο του 2015 από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της ΓΓΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που θα ληφθούν υπόψη θα αφορούν στο είδος της ασκούμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας, στο ύψος των ακαθαρίστων εσόδων, των δαπανών και των καθαρών εισοδημάτων και το εάν υπάρχει ή όχι στο παρελθόν ιστορικό φορολογικών παραβάσεων.
Ο έλεγχος που θα διενεργηθεί στο δείγμα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών το οποίο θα επιλεγεί δεν θα περιοριστεί μόνο στην εξακρίβωση της ειλικρίνειας των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αλλά θα επεκταθεί και στις δηλώσεις ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών που τυχόν υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 – 17 του ν. 3296/204 περί «αυτοελέγχου», ενώ θα αναζητηθούν και ενδεχόμενες παραβάσεις του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, ποσά φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους σύμφωνα με τις διατάξεις για την «αυτοπεραίωση» θα συμψηφίζονται με τα ποσά των φόρων που θα προκύψουν από τους ελέγχους και τυχόν αρνητικές διαφορές θα επιστραφούν στους ελεγχόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: