Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μειώνουν τις δόσεις για τους «έχοντες»

Μειώνουν τις δόσεις για τους «έχοντες»

ypourgeio_oikonomikon.jpg

Υπουργείο Οικονομικών Με τη νέα εγκύκλιο είναι δυνατόν να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων, αν διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει σε λιγότερες δόσεις | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ακριβότερη γίνεται από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού από την ημερομηνία αυτήν μπαίνουν σε εφαρμογή οι αλλαγές που προβλέπει το νέο Μνημόνιο, με βασικότερη την αύξηση του επιτοκίου της ρυθμισμένης οφειλής από 3% σε 5,05%.
Στον αντίποδα, «κουρεύεται» από 8% σε 5,05% το ετήσιο επιτόκιο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων καθιστώντας την ελκυστικότερη έτσι για χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με τους φόρους που απορρέουν από το νέο πρόγραμμα λιτότητας.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) με εγκύκλιό της γνωστοποίησε τις αλλαγές που έρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία δεν έχει πάρει ακόμη την τελική μορφή της από τη στιγμή που το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα συζητείται ακόμη στη Βουλή.
Ως εκ τούτου, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους οφειλέτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες από 100 δόσεις ή γι’ αυτούς που δεν πληρώνουν τις δόσεις.

Αποβολή από τη ρύθμιση

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, η αποβολή οφειλέτη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα γίνεται εφόσον αυτός δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τρέχουσες φορολογικές οφειλές του εντός 30 ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης για την τακτοποίησή τους και όχι εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης καταβολής τους.
Επί του παρόντος, με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ ορίζονται τα εξής:
■ Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που έχουν ρυθμιστεί με τις 100 δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται από το 3% στο 5,05%. Η αύξηση αυτή ισχύει για το ανεξόφλητο υπόλοιπο από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και μετά.
■ Οφειλές έως 5.000 ευρώ που ρυθμίστηκαν με τις 100 δόσεις εξακολουθούν να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις/τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή το ανωτέρω επιτόκιο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
● Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
● Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.
● Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
Επίσης με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:
■ Ο οφειλέτης χάνει την τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων στην περίπτωση που δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει νέα φορολογική οφειλή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη (με το πολυνομοσχέδιο το χρονικό διάστημα των 3 μηνών περιορίζεται σε έναν μήνα).
Αναλυτικότερα, η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης:
α) δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο των ληξιπροθέσμων μη ρυθμισμένων οφειλών του,
■ Δεν έχει υπαγάγει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και
■ Δεν υφίσταται καθεστώς αναστολής είσπραξης για τις ανεξόφλητες, μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ατομικές ή από συνυποχρέωση/συνυπευθυνότητα.
Για την ως άνω τακτοποίηση, παρέχεται στον οφειλέτη προθεσμία 3 μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής των οφειλών ή από την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι από 19.8.2015, λαμβανομένης υπόψη της ευνοϊκότερης για τον φορολογούμενο εκ των ανωτέρω προθεσμιών.
■ Η διάρκεια της παλαιάς ρύθμισης των 72 ή 100 δόσεων μπορεί να περιοριστεί (δηλαδή να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων) αν διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες.
■ Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων. Αναλυτικότερα, η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης: α) δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο των ληξιπροθέσμων μη ρυθμισμένων οφειλών του,
β) δεν έχει υπαγάγει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και
γ) δεν υφίσταται καθεστώς αναστολής είσπραξης για τις ανεξόφλητες, μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ατομικές ή από συνυποχρέωση/συνυπευθυνότητα.
Για την τακτοποίηση των οφειλών, παρέχεται στον οφειλέτη προθεσμία 30 ημερών, από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας, που θα κοινοποιηθεί στον οφειλέτη από την 19.8.2015 και εφεξής και κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: