Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Αντίστροφη μέτρηση για προαπαιτούμενα, πλειστηριασμούς, ΦΠΑ και τράπεζες

Αντίστροφη μέτρηση για προαπαιτούμενα, πλειστηριασμούς, ΦΠΑ και τράπεζες

Πρώτη καταχώρηση: 28/10/2015 - 08:14
Τελευταία δημοσίευση: 08:14Οικονομία
Αντίστροφη μέτρηση για προαπαιτούμενα, πλειστηριασμούς, ΦΠΑ και τράπεζες
Την μάχη με τον χρόνο τόσο για το νόμο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και για την υλοποίηση του μνημονίου θα πρέπει να κερδίσει μέχρι την Πέμπτη η Κυβέρνηση αφού μια νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου θα μπορούσε να πάει πίσω και την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Ντομπρόβσκις: Μετά την αξιολόγηση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - ΒΙΝΤΕΟ

Σταθάκης: Τα 3+1 "προαπαιτούμενα" για επιστροφή στην ανάπτυξη

Reuters: Λιγότερα κεφάλαια θα χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες



Αντίστροφη μέτρηση για προαπαιτούμενα, πλειστηριασμούς, ΦΠΑ και τράπεζες

Πρώτη καταχώρηση: 28/10/2015 - 08:01
Τελευταία δημοσίευση: 08:01Επικαιρότητα
Αντίστροφη μέτρηση για προαπαιτούμενα, πλειστηριασμούς, ΦΠΑ και τράπεζες
Του Τάσου Δασόπουλου

Την μάχη με τον χρόνο τόσο για το νόμο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και για την υλοποίηση του μνημονίου θα πρέπει να κερδίσει μέχρι την Πέμπτη η Κυβέρνηση αφού μια νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου θα μπορούσε να πάει πίσω και την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ σύμβουλοι της ελληνικής Κυβέρνησης βρίσκονταν στο - γνωστό σε όλους πλέον - κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τεχνικά κλιμάκια των δανειστών όπου κατάφεραν να πείσουν το ιδιωτικό management για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες αλλά και τα συμφέροντα των ιδιωτών που θα κληθούν να συμμετέχουν είναι διασφαλισμένα.
Τούτο ακόμη και αν χρειαστεί να εισφέρει το ΤΧΣ περισσότερα χρήματα από ότι υπολογίζονταν μέχρι σήμερα «καταλαμβάνοντας» μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου τους.
Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται ώστε να οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο για τις τράπεζες η Κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει επειγόντως και το θέμα των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου.
Η αναβολή του Euro Working Group της περασμένης εβδομάδας ήταν λίγο ως πολύ επιβεβλημένη.
Τούτο διότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκονταν σε εξέλιξη η τριήμερη επίσκεψη της ηγεσίας των ελεγκτών οι οποίοι συμμετέχουν συνήθως σε συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας για θέματα που αφορούν την Ελλάδα.
Ένα «όχι» όμως την Παρασκευή όταν η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης θα συνεδριάσει ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα εκτός της καθυστέρησης της δόσης των 2 δις ευρώ θα επηρρέαζε και την ανακεφαλαιοποίηση.
Τούτο διότι θα έδινε στους υποψήφιους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών την εντύπωση ότι και το τρίτο ελληνικό μνημόνιο έχει πάλι πρόβλημα και μαζί και η χρηματοδότηση του.
Στην χθεσινή του συνέντευξη του MEGA o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις συνέδεσε ευθέως την πορεία υλοποίησης του μνημονίου με την ανακεφαλαιοποίηση.
Τόνισε ότι η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την αξιολόγηση και πάντως όχι πολύ μετά τις 15 Νοεμβρίου.
«Για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα βρίσκεται στην σωστή τροχιά» είπε και επισήμανε πως: «Αν αρθούν τα capital controls και δεν έχουμε ένα πρόγραμμα που υλοποιείται κανονικά οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα».

Κρίσιμο 48ώρο
Με δεδομένα αυτά η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει το 48ωρο που ακολουθεί τελικές αποφάσεις για μια σειρά από δύσκολα θέματα που θα τις φέρουν και πάλι αντιμέτωποι με τις εξαγγελίες της σε θέματα όπως η συνέχιση προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Χθες ανέκυψε και το θέμα τους ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία το οποίο μέχρι και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας θεωρούνταν ως συμφωνημένο.
Μαζί με τα θέματα θα πρέπει να λυθούν και μια σειρά άλλες εκκρεμότητες που θα συμπληρώσουν τα 48 προαπαιτούμενα.
Η προσπάθεια είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από την αρχή του μήνα να κλείσουν οριστικά και να νομοθετηθούν σε δύο νομοσχέδιο.
Αυτό που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το οποίο θα κατατεθεί πιθανό την Πέμπτη και αυτό που θα κλείσει τον κατάλογο των προαπαιτούμενων και μπορεί να κατατεθεί ακόμη και μέσα στην μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: