Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ Υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τον Φεβρουάριο

Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τον Φεβρουάριο

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τον Φεβρουάριο

Το επόμενο έτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, να δηλώνει ότι η διαδικασία θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι θα είναι ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και «σε κάποιες μόνο πολύ μικρές κατηγορίες θα έχουμε αλλαγή». Για τον φόρο ακινήτων του 2016 ο υπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές θα είναι το αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς.
Ανάσα δεν προλαβαίνουν να παίρνουν οι φορολογούμενοι, αφού οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν έρχεται ο ένας μετά τον άλλο. Ήδη, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των εκκαθαριστικών της αυξημένης προκαταβολής φόρου και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας του 2016.
Μάλιστα το επόμενο έτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη να δηλώνει ότι η διαδικασία θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο.
Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega ανέφερε ότι το κομμάτι των προαπαιτούμενων με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα ανοίξει «τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, όπου θα δούμε τι θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς», ενώ ξεκαθάρισε πως για το 2016 «οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι έτοιμες πολύ πριν από τις 1-2 Φεβρουαρίου» και «δεν θα φθάσουμε πάλι μέχρι Σεπτέμβριο».
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Δηλαδή μετά και την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2015 στο τέλος Φεβρουαρίου, θα ανοίξει η περίοδος υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου του 2016, να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, για να ξεκινήσουν μετά να πληρώνουν τον φόρο εισοδήματος για τα φετινά εισοδήματα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να είναι έτοιμα τα νέα φορολογικά έντυπα και να ανοίξει εγκαίρως η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι θα είναι ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και «σε κάποιες μόνο πολύ μικρές κατηγορίες θα έχουμε αλλαγή», ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του φόρου σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Για τον φόρο ακινήτων του 2016 ο υπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές θα είναι το αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς φορείς, ενώ στόχος είναι ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να είναι πιο δίκαιος και αναλογικός. «Εμείς πιστεύουμε ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου κι όχι κομματικής πειθαρχίας και ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο έδωσε μια πρόγευση των αλλαγών που σχεδιάζονται αναφερόμενος στα αγροτεμάχια για τα οποία όπως είπε «άλλο πράγμα είναι το αγροτεμάχιο σε ένα εύφορο μέρος της Κρήτης που έχει απόδοση, άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δηλώνει ο άλλος ότι είναι χωράφι και δεν είναι χωράφι και άλλο πράγμα το χωράφι στην ορεινή Ήπειρο που το έχει ο άλλος για να μπορέσει να επιζήσει». Για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αφού αναγνώρισε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει μέσα στο 2016 νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.
Αδήλωτα εισοδήματα 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές κεφάλαια που είναι στο εσωτερικό ή/και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί.
«Ένα από τα σενάρια που έχει κατατεθεί και νομίζω ότι είναι κοντά σε μια ρεαλιστική λύση είναι να μην υπάρχουν ποινικές κυρώσεις στο κομμάτι της φοροδιαφυγής και τα εισοδήματα να φορολογηθούν με τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε την αντίστοιχη χρονιά, βεβαίως δίνοντας κάποιο κίνητρο σε σχέση με τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Θα κάνουμε ένα συνδυασμό τέτοιο που να είναι λειτουργικός», υπογράμμισε ο υπουργός. Στη συνέχεια θα έρθει, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο «όπου ζητάμε από όλους να μας δηλώσουν τα πάντα» προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά αυτός ο οποίος έχει μια συμμετοχή σε μια εταιρεία στο εξωτερικό αν θα το κρύψει, γιατί αν το κρύψει μετά μπαίνει στο στόχαστρο και των φορολογικών υπηρεσιών».
ΕΝΦΙΑ εξωτερικού
Μετά την πρόταση για αύξηση του εισιτηρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στη λίστα των ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μπαίνουν και τα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση των ακινήτων του εξωτερικού, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογηθούν τα ακίνητα που διαθέτουν οι Ελληνες στο εξωτερικό, αξιοποιώντας το σχέδιο Μόντι που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία το 2012. Πάντως φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη κι αν το υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να ξεπεράσει τις τεχνικές δυσκολίες και φορολογήσει τα ακίνητα που κατέχουν Έλληνες στο εξωτερικό το μέτρο δεν θα αποφέρει σημαντικά έσοδα. Μάλιστα όπως δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού θα φέρει έσοδα μερικών εκατομμυρίων μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών. «Πρακτικά δεν νομίζω πως τα έσοδα τα οποία θα προέλθουν από μία τέτοια πηγή θα ήταν αξιόλογα για μία σοβαρή δημοσιονομική ανάσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εως 30 Απριλίου
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Δηλαδή μετά και την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2015 στο τέλος Φεβρουαρίου, θα ανοίξει η περίοδος υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.
Τα έντυπα
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου του 2016, να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, για να ξεκινήσουν μετά να πληρώνουν τον φόρο εισοδήματος για τα φετινά εισοδήματα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να είναι έτοιμα τα νέα φορολογικά έντυπα και να ανοίξει εγκαίρως η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: