Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Συνεχίζεται το κομφούζιο με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - Προς νέα παράταση -ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ - ΣΤΑΘΑΚΗ Χάσμα με Ντομπρόβσκις για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Συνεχίζεται το κομφούζιο με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - Προς νέα παράταση

Συνεχίζεται το κομφούζιο με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - Προς νέα παράταση

Σε νέα παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα, αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι.
Η προθεσμία που είχε δοθεί για την υποβολή δηλώσεων ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ από τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια έληξε την προηγούμενη Παρασκευή χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το θέμα που εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης.
Ως γνωστόν οι Θεσμοί δεν αποδέχτηκαν τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για ΦΠΑ 0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 13% στα φροντιστήρια και 23% στα ιδιωτικά σχολεία με την αιτιολογία ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας δεν μπορεί να επιβληθούν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Το ζήτημα αυτό πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να κλείσει το πακέτο των πρώτων προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου και να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ - ΣΤΑΘΑΚΗ

Χάσμα με Ντομπρόβσκις για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Χάσμα με Ντομπρόβσκις για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

του Χρήστου Κολώνα
Έντιμο συμβιβασμό αναζητούν κυβέρνηση και θεσμοί στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για όσους υπάγονται στο νόμο Κατσέλη.
Αυτό έκαναν γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλαντις Ντομπρόβσκις μετά από τη μεταξύ τους συνάντηση που είχαν το πρωί όπως και μετά από τη συνεργασία που είχε ο κ. Ντομπρόβσκις με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, πέραν των άλλων, έδειξε πεπεισμένος πως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι επιτυχής. Κάτι, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα αναθερμάνει την πραγματική οικονομία.
Οι δύο πλευρές στη διάρκεια των συναντήσεών τους συζήτησαν το πρόβλημα των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ αλλά και για τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και για το συνταξιοδοτικό.
Στο θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Τσακαλώτος είπε πως στόχος είναι να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός, ενώ ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για διαφορά ανάμεσα στα δύο μέρη και ιδίως στο ζήτημα πόσο ευρεία θα είναι η προστασία. Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τη θέση της Ευρ. Επιτροπής σύμφωνα με την οποία ότι πρέπει να στηρίζονται αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.
Στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε πως αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο δημοσιονομικό μέτρο μπορεί να αναζητήσει ισοδύναμο μέτρο αλλά χωρίς να υποσκάπτει τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ακόμη ότι "η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί για να εξυπηρετηθεί ο ελληνικός λαός", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ντρομπρόβσκις θα συναντηθεί στη συνέχεια με τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής.
Στις 15:30 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, αντί της αρχικά προγραμματισμένης για τις 14:00. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα (09:30) και στις 10:45, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, έργο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στην Τεχνόπολη-Γκάζι.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: