Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μαγικό: Αύξηση φορολογικών εσόδων με ύφεση - ανεργία

Μαγικό: Αύξηση φορολογικών εσόδων με ύφεση - ανεργία

Το 2016 θα είναι χρονιά ύφεσης με λιγότερα εισοδήματα και αύξηση της ανεργίας. Κι όμως... η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.
magiko-auksisi-forologikwn-esodwn-me-ufesi---anergia
 
Το 2016 θα είναι χρονιά ύφεσης κάτι που σημαίνει ότι τα εισοδήματα θα είναι λιγότερα. Η επόμενη χρονιά θα φέρει επίσης αύξηση της ανεργίας κάτι που σημαίνει μερικές δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα χάσουν τελείως το εισόδημά τους. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα κατορθώσει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα περίπου κατά 1,64 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2014 προκειμένου να επιτύχει τον βασικό δημοσιονομικό στόχο που προβλέπει το μνημόνιο δηλαδή τη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% κατά την επόμενη χρονιά.
Η νέα κυβέρνηση, κατέθεσε χθες στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά προκειμένου να τηρηθεί η συνταγματική υποχρέωση. Γνωρίζει όμως και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο ότι οι προβλέψεις που ενσωματώθηκαν σε αυτό το προσχέδιο είναι καταδικασμένες να… αλλάξουν. Ήδη, από την πρώτη ανάγνωση των προβλέψεων προκύπτουν πολλά ερωτήματα:
1. Γιατί η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων του δημοσίου εμφανίζονται το 2016 να περικόπτονται μόλις κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που το μνημόνιο μιλάει για περικοπή κατά 1% του ΑΕΠ ήτοι κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ; Έχει ήδη βρει η κυβέρνηση τα ισοδύναμα για να μην εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και αν ναι ποια είναι αυτά;
2. Είναι συμφωνημένη με την τρόικα η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016; Θα δεχτούν αυτή την περικοπή οι δανειστές ως «ισοδύναμο» για την αποφυγή άλλων μέτρων και αν ναι ποια θα είναι αυτά;
3. Το προσχέδιο προβλέπει τεράστια αύξηση των εσόδων από τονΦΠΑ για το 2016 παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από το ίδιο το προσχέδιο γενναία μείωση τόσο της ιδιωτικής κατανάλωσης (κατά 2,4% σε σχέση με το 2016) όσο και της δημόσιας (κατά 2,1%). Μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός μίλησε χθες και για αναζήτηση ισοδύναμων που θα παγώσουν οριστικά την εφαρμογή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση;

Οι νέοι φόροι

Το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αποτυπώνει την …αχίλλειο πτέρνα του. Προβλέπεται ότι το 2016, το ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί γύρω στα 173,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 όταν το 2014 έκλεισε στα 179 δις. ευρώ. Παρά την μεγάλη απώλεια εισοδήματος σε τρέχουσες τιμές, το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι θα συγκεντρώσει περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία, 1,63 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2015. Για να επιτευχθεί βέβαια αυτό, θα επιβληθούν το 2016 μέτρα 2,494 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σκέλος των εσόδων. Και μόνο από τους αριθμούς προκύπτει ότι θα μας βομβαρδίσουν με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα προβλέποντας από τώρα ότι θα εισπράξουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότερα. Ποια είναι αυτά τα μέτρα ύψους 2,494 δις. ευρώ;
1.  1,417 δισ. ευρώ εκτιμάται  ότι θα προέλθει από τον ΦΠΑ
2.  301 εκατ. ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης
3.  361 εκατ. ευρώ από τους νέους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων,
4.  63,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στα ασφάλιστρα
5.  40,9 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των αυτοκινήτων στα ΚΤΕΟ,
6.  200 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου στα ενοίκια
7.  226 εκατ. ευρώ από την επέκταση της συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑ και στα κέρδη από παιχνιδομηχανές.

Οι περικοπές δαπανών

Από το σύνολο των μέτρων συνολικού ύψους 4,346 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα ληφθούν το 2016 (ή 6,379 δισεκατομμύρια ευρώ στη διετία 2015-2016) ένα μέρος προέρχεται από το σκέλος των δαπανών. Για το 2015, τα μέτρα περιορίζεται στα 542,3 εκατ. ευρώ αλλά για το 2016 το ποσό διαμορφώνεται στα 1,851 δισεκατομμύρια ευρώ. Από πού θα προέλθει από το ποσό; Όλα τα μέτρα που προγραμματίζονται για το 2016, έχουν ως εξής:
  •  Από τον εκσυγχρονισμό του ενιαίου μισθολογίου προβλέπεται εξοικονόμηση μόλις 8,2 εκατ. ευρώ.
  •  Από την προωθούμενη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις του δημοσίου, η σχετική δαπάνη αναμένεται να περικοπεί μέσα στο 2016 κατά 281,2 εκατ. ευρώ
  •   Η περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης, θα εξασφαλίσει 105 εκατ. ευρώ
  •   Κατά 400 εκατ. ευρώ θα πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας χωρίς όμως να έχουν εξειδικευτεί ακόμη τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αυτό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
  •   Από τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων, προϋπολογίζεται περικοπή 987,3 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 464,1 εκατ. ευρώ προϋπολογίζεται να προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ επιπλέον 479,6 εκατ ευρώ προϋπολογίζεται να εξασφαλιστούν από την εφαρμογή και για το 2016 της εισφοράς υπέρ υγείας στις συντάξεις αλλά και από τις περικοπές στο εφάπαξ.
  •  Η λίστα με τα μέτρα μαρτυρά ότι θα πρέπει να εξευρεθούν 22 εκατ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών για να μην εφαρμοστεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: