Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

«Τσουνάμι» φοροελέγχων σε ΜΜΕ και όλες τις «λίστες» υπόπτων για φοροδιαφυγή

«Τσουνάμι» φοροελέγχων σε ΜΜΕ και όλες τις «λίστες» υπόπτων για φοροδιαφυγή

«Τσουνάμι» φοροελέγχων σε ΜΜΕ και όλες τις «λίστες» υπόπτων για φοροδιαφυγή
Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διενέργεια εξονυχιστικών φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης εκπονεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα δρομολογεί διαδικασίες για την επιτάχυνση και την έγκαιρη ολοκλήρωση των ελέγχων σε όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις περίφημες «λίστες» υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων και άλλων εντύπων ενημερωτικού χαρακτήρα μπαίνουν άμεσα στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών, προκειμένου να ερευνηθεί σε βάθος ο βαθμός συνέπειάς τους στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην γίνει καμία διάκριση υπέρ των ισχυρών ομίλων και συγκροτημάτων του τομέα της ενημέρωσης, οι οποίοι επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ απολάμβαναν μιας προκλητικής προνομιακής μεταχείρισης και μιας ιδιότυπης φορολογικής ασυλίας. Οι εντολές που θα δοθούν είναι να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλοι οι όμιλοι ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης και όλα τα εκδοτικά συγκροτήματα και να μπει βαθιά το «νυστέρι» σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθούν αδικήματα φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φοροκλοπής.

Ουσιαστικά, η κατεύθυνση που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση είναι οι έλεγχοι να είναι ίδιας δυναμικής και ίδιας αυστηρότητας με αυτούς που γίνονται και σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία ισχύ και επιρροή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, όπως αυτή που έχουν οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ. Ακόμη δε και το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης φιλοξενούνται σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές δεν πρόκειται να ληφθεί καθόλου υπόψη και δεν πρόκειται επ’ ουδενί να … επηρεάσει και να αλλάξει τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στα ΜΜΕ. Σε καμία δε περίπτωση δεν θα υπάρξει διάκριση υπέρ μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοεκδοτών όσο κι αν αυτοί (νομίζουν ότι) επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

Την ίδια ώρα, όλοι οι εκκρεμείς έλεγχοι σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίοι είχαν «παγώσει» ή καρκινοβατούσαν κατά τη διάρκεια της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τη φιλογερμανική συμμαχία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ξεμπλοκάρουν και οι διαδικασίες διενέργειάς τους θα επιταχυνθούν.

Αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε συνομιλητές του ότι η ευκαιρία τετραετούς διακυβέρνησης που έδωσε ο ελληνικός λαός στον ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιηθεί στο έπακρο προκειμένου να ελεγχθούν και να λογοδοτήσουν στις φορολογικές αρχές μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έμεναν στο απυρόβλητο όλα τα προηγούμενα έτη στα οποία κυβερνούσαν τη χώρα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους φορολογικούς ελέγχους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αναλάβουν λεπτομερέστατες οδηγίες ώστε να προχωρήσουν στην επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων:

-Στα 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα που τελικά ταυτοποιήθηκαν από τη «λίστα Λανγκάρντ» σε επίπεδο Α.Φ.Μ. Οι έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει περιλαμβάνουν την άρση του απορρήτου για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει στην Ελλάδα κάθε ένα από τα 1.727 αυτά φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ελεγχθούν οι κινήσεις (αναλήψεις, καταθέσεις κ.λπ.) που έγιναν από το 1997 έως και το 2011, να ανευρεθούν οι πρωτογενείς καταθέσεις του και να διαπιστωθεί στη συνέχεια αν αυτές βρίσκονταν σε αναντιστοιχία με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις.
Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, επί του συνόλου των 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων της λίστα Λανγκάρντ είχαν εκδοθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής-Αιγαίου 478 εντολές ελέγχου. Στο σύνολο των εντολών αυτών, περιλαμβάνονται και 163 υποθέσεις που διαβιβάστηκαν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Στο πλαίσιο των εντολών αυτών είχε ολοκληρωθεί από μεν το Σ.Δ.Ο.Ε. ο έλεγχος 50 υποθέσεων φυσικών προσώπων της λίστας, από δε το ΚΕΦΟΜΕΠ και τις άλλες αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ο έλεγχος 44 υποθέσεων φυσικών προσώπων. Στις υποθέσεις για τις οποίες οι έλεγχοι έχουν ήδη ολοκληρωθεί περιλαμβάνονται και οι 23 τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά η εφημερίδα «F&M VOICE» στην έκδοση της 17ης Σεπτεμβρίου.

- Σε 1.364.069 καταθέτες μεγάλων ποσών που περιλαμβάνονται σε 65 ψηφιακούς δίσκους (CD). Πρόκειται για λίστες με στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από την 1η-1-2000 έως και την 8η-6-2012 πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως) μέσω των οποίων είχαν διενεργηθεί, τουλάχιστον σε ένα έτος, συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει αρχείο 1.364.069 καταθετών ταυτοποιημένων με βάση ισάριθμους ΑΦΜ.

- Στη λίστα «εμβασμάτων εξωτερικού». Πρόκειται για ένα CD το οποίο περιλαμβάνει «στοιχεία εμβασμάτων φυσικών προσώπων προς το εξωτερικό, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2009 έως τον Ιούνιο του έτους 2012» (σύνολο φυσικών προσώπων 54.246 και σύνολο εμβασμάτων 22.009.295.375 ευρώ). Aπό τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 είχαν ελεγχθεί συνολικά από το ΚΕΦΟΜΕΠ, μόλις 588 περιπτώσεις εμβασμάτων εξωτερικού, ενώ έχουν εκδοθεί και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ακόμη άλλες 1.500 εντολές ελέγχου.

-Στη λίστα των Ελλήνων καταθετών του Λουξεμβούργου. Πρόκειται για ένα CD που περιέχει Έλληνες οι οποίοι διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο. Η έρευνα σ’ αυτό είναι σε εξέλιξη. Έχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα (και 3 σχετιζόμενα με αυτά), για τα οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε. έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες εντολές επεξεργασίας και έρευνας της περιουσιακής κατάστασής τους.

-Στη λίστα της «Μεγάλης Βρετανίας». Η λίστα αυτή αφορά συνολικά 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι σήμερα έχει γίνει ταυτοποίηση 32 προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Άμεση άρση τραπεζικού απορρήτου και διασταύρωση στοιχείων
Το μεγάλο όπλο που θα δοθεί στα χέρια των φοροελεγκτών είναι το ηλεκτρονικό σύστημα άμεσης διεκπεραίωσης αιτημάτων για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, το άνοιγμα και την παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών και νομικών προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα («Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών»). Με το σύστημα αυτό παρέχεται πλέον η δυνατότητα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, κατά την τελευταία δεκαετία και να διασταυρώνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα δεδομένα από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών με τα όσα έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: