Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

«Φωτιές» στην τσέπη από το πετρέλαιο θέρμανσης

«Φωτιές» στην τσέπη από το πετρέλαιο θέρμανσης

Μετά την επιβολή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στα έξι νησιά του Αιγαίου που ανακοινώθηκε χθες, το επόμενο «χτύπημα» αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης.
fwties-stin-tsepi-apo-to-petrelaio-thermansis
 
Την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση μέσω επίσημων δηλώσεων πετάει την μπάλα στην εξέδρα υποσχόμενη …μεταρρυθμίσεις πότε στη φορολογία εισοδήματος και πότε στη φορολόγηση των αυτοκινήτων –και τα δύο αυτά θέματα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν όχι απίθανο ότι θα προχωρήσουν φέτος καθώς δεν υπάρχει χρόνος- το ένα μετά το άλλο τα «προαπαιτούμενα» του μνημονίου μπαίνουν σε φάση εφαρμογής.
Μετά την επιβολή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στα έξι νησιά του Αιγαίου που ανακοινώθηκε χθες, το επόμενο «χτύπημα» θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες και θα αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μνημόνιο ορίζει ρητά ότι θα πρέπει να περικοπεί κατά 50% η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότιπερισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα δοθούν φέτος στα νοικοκυριά τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης περί τα 35 λεπτά περισσότερο σε σχέση με πέρυσι.
Για να καλύψει τη 2η πιεστική «ρήτρα» του μνημονίου (σ.σ στις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης οπότε θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες)το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι:
1.Να γίνουν σαφώς αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση της δαπάνης. Σήμερα, το εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος ξεκινάει από τις 30.000 ευρώ για τον άγαμο και κλιμακώνεται ακόμη και στις 46.000 ευρώ για την οικογένεια με τα δύο παιδιά. Αν επιλεγεί η λύση του ψαλιδίσματος του εισοδηματικού κριτηρίου, η μείωση του εισοδηματικού ορίου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από 50% καθώς με την πτώση των εισοδημάτων, οι περισσότεροι δικαιούχοι εμφανίζουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Έτσι, ειδικά για τον εργένη, δεν αποκλείεται το εισοδηματικό όριο από τις 30.000 ευρώ που είναι σήμερα να …βουλιάξει κάτω από τις 12.000 ευρώ.
2. Να καταργηθεί πλήρως το επίδομα θέρμανσης κάτι που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση επιπλέον 120 εκατ. ευρώ πέραν του μνημονιακού στόχου. Αυτά τα χρήματα, έχει προταθεί να αξιοποιηθούν για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ο οποίος σήμερα διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Αν υλοποιηθεί αυτή η λύση, τότε ένα εκατομμύριο δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ ωφελημένοι θα βγουν οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα καθώς γι’ αυτούς, το κόστος θα πέσει σε σχέση με πέρυσι και λόγω των εξελίξεων στη διεθνή τιμή του πετρελαίου αλλά και λόγω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: