Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΣΕ 6,1 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το φόρο στα ακίνητα - Οι εκπτώσεις, οι μειώσεις, οι απαλλαγές

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΣΕ 6,1 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το φόρο στα ακίνητα - Οι εκπτώσεις, οι μειώσεις, οι απαλλαγές

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το φόρο στα ακίνητα - Οι εκπτώσεις, οι μειώσεις, οι απαλλαγές

Της Μαρίας Βουργάνα
Η ώρα πληρωμής του «λογαριασμού» του ΕΝΦΙΑ πλησιάζει για 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Μετά τις 10 Οκτωβρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει τα εκκαθαριστικά στην ενότητα «Περιουσιολόγιο» του Τaxisnet όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν το φόρο που θα πληρώσουν. Η πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με στόχο την είσπραξη εσόδων συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η περιουσιακή κατάσταση δεν μεταβλήθηκε το 2014, δηλαδή δεν πούλησαν ή απέκτησαν ακίνητα και δεν μεταβίβασαν ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου που πλήρωσαν και πέρυσι αφού δεν επήλθε καμία μεταβολή στον υπολογισμό του φόρου ούτε και στις αντικειμενικές αξίες. Αντίθετα για όσους άλλαξε η περιουσιακή εικόνα θα δουν νέα ποσά φόρου στα εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι φορολογούμενοι με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις. Με έκπτωση 20% θα υπολογιστεί ο φόρος για τα ακίνητα που καθ΄όλη τη διάρκεια του 2014 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ενώ έκπτωση 60% εφαρμόζεται για τα ημιτελή ακίνητα.
Ωστόσο και φέτος αρκετοί οικονομικά αδύναμοι θα χάσουν τις εκπτώσεις ή την πλήρη απαλλαγή από το φόρο, καθώς στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθούν και εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή δεν φορολογούνται και εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όπως αποζημιώσεις απολύσεων, επιδόματα ανεργίας, ειδικά επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων, προνοιακά επιδόματα αναπήρων ενώ εάν υπάρχει διαφορά με τα τεκμήρια (π.χ. από Ι.Χ. και το ακίνητο), αυτή θα προστίθεται στο συνολικό εισόδημα. Με τον συνυπολογισμό των εισοδημάτων που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και την διαφορά των τεκμηρίων διαβίωσης το ύψος του συνολικού ετησίου φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματός τους διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα των εισοδηματικών ορίων που έχουν τεθεί για την χορήγηση των απαλλαγών με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να χάσουν την απαλλαγή ή την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.
Όπως αναφέρεται σε απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου η έκπτωση πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενώ στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης τότε πραγματοποιείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ..
Για να χορηγηθεί η έκπτωση λαμβάνεται υπόψη το συνολικό φορολογητέο εισόδημα, η επιφάνεια των κτισμάτων, η συνολική αξία της περιουσίας. Ειδικότερα:
Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015. Δηλαδή, θα αθροίζονται όλα τα ποσά των καθαρών εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις κ.λπ.), τα απαλλασσόμενα από τον φόρο ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο ποσά εισοδημάτων ακόμα και εκείνα που απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης, και το ποσό της προστιθέμενης διαφοράς που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων.
Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων , αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ. του οικείου έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.
Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώριση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
Κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα 
Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.. Οι αριθμοί των παροχών διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στο έντυπο Ε9 του οικείου έτους, και στο έντυπο Ε2 που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από το έντυπο Ε2 η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή
•  Έκπτωση 20%
Για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2014.
•  Έκπτωση 50%
Χορηγείται σε οικονομικά αδύναμους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
•  Έκπτωση 100%
Χορηγείται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: