Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

«Κουρεμένο» 50% το επίδομα θέρμανσης

«Κουρεμένο» 50% το επίδομα θέρμανσης

petrelaio-thermansis-2-630.jpg

Διανομή πετρελαίου θέρμανσηςΟι λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι φέτος φτηνότερες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι |ΕUROKINISSI
Χωρίς κανένα σχέδιο εκ μέρους της κυβέρνησης για την τύχη των περίπου 600.000 δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ξεκινά από αύριο (Πέμπτη 15 Οκτωβρίου) η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2015-2016.
Το μόνο βέβαιο είναι πως φέτος το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι «κουρεμένο» κατά 50%, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ωστόσο ακόμη αγνοείται ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα μειώσει τελικά τη δημόσια δαπάνη από τα 270 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, στα 135 εκατ. ευρώ φέτος.
Το θετικό για όλους τους καταναλωτές -είτε λαμβάνουν επίδομα είτε όχι- είναι ότι οι λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι φέτος φτηνότερες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του αργού στις αγορές από τα 80 στα 50 δολάρια το τελευταίο έτος έχει αποτέλεσμα η πρεμιέρα της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης να εκτιμάται ότι θα γίνει στα 85 λεπτά το λίτρο έναντι 1,10 ευρώ πέρυσι.
Αυτή η μείωση ισοδυναμεί με εξοικονόμηση κόστους κατά 200-250 ευρώ για ένα μέσο νοικοκυριό σε σχέση με τον περσινό χειμώνα που για έναν τόνο πετρελαίου χρειαζόταν να ξοδέψει κανείς περίπου 1.100 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του επιδόματος θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών πρακτικά έχει δύο δρόμους που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: Είτε θα μειωθεί στο μισό ο αριθμός των δικαιούχων με την αλλαγή επί το αυστηρότερον των εισοδηματικών και λοιπών κριτηρίων, είτε θα μειωθεί κατά 50% το ποσόν του επιδόματος που πέρυσι ανερχόταν σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο.
Στην πρώτη περίπτωση, εάν διατηρηθεί στα 0,35 ευρώ το επίδομα και αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους, περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά δεν θα λάβουν επίδομα φέτος, ενώ για τους δικαιούχους η τελική τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,50 ευρώ το λίτρο.
Στη δεύτερη περίπτωση, εάν μειωθεί στο μισό το επίδομα (στα 0,1750 ευρώ το λίτρο), τα ευεργετήματα του επιδόματος θα είναι μικρότερα για χιλιάδες καταναλωτές, ωστόσο η τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 0,68 ευρώ το λίτρο.
Μια τρίτη λύση, την οποία οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών θεωρούν πιο συμφέρουσα για τους πολίτες και δυνητικά αποδοτικότερη για το Δημόσιο, είναι να μειωθεί δραστικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και παράλληλα να καταργηθεί το επίδομα θέρμανσης.
Η Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων πρότεινε χθες να κατεβεί από τα 230 ευρώ στα 130 ευρώ το χιλιόλιτρο ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε η λιανική τιμή να διαμορφωθεί στα 75 λεπτά για όλους. Ανάλογη πρόταση έχουν υποβάλει και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, υποστηρίζοντας πως αν ο ΕΦΚ μειωνόταν στα 100 ευρώ ο τόνος, η λιανική τιμή θα έπεφτε στα 0,69 ευρώ.
Αμφότεροι, όμως, αναγνωρίζουν ότι η περαιτέρω μείωση του ΕΦΚ με κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης (σ.σ. πέρυσι ο φόρος μειώθηκε από τα 330 ευρώ στα 230 ευρώ ο τόνος) δεν αναμένεται να βρει απήχηση στην κυβέρνηση και την τρόικα, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης, την οποία οι έμποροι πετρελαίου προεξοφλούν ότι θα επέλθει, είναι μια υπόθεση αρκετά επισφαλής για να βασίσει τις προβλέψεις του το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: