Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Με εθνική σύνταξη 400 ευρώ χτίζεται το νέο ασφαλιστικό

Με εθνική σύνταξη 400 ευρώ χτίζεται το νέο ασφαλιστικό

Μόνο μια «εθνική σύνταξη» η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το όριο της φτώχειας- κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι το ύψος της θα υπολείπεται των 400 ευρώ τον μήνα-
me-ethniki-suntaksi-400-eurw-xtizetai-to-neo-asfalistiko
 
Μόνο μια «εθνική σύνταξη» η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το όριο της φτώχειας- κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι το ύψος της θα υπολείπεται των 400 ευρώ τον μήνα- θα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο αν περάσει η πρόταση που έχει καταρτίσει η «επιτροπή σοφών» για το ασφαλιστικό.
Από το ποσό που θα συγκεντρώνεται σε αυτό τον κουμπαρά, θα εξαρτάται τελικώς και το αν ο συνταξιούχος του μέλλοντος θα εισπράττει κάτι καλύτερο από την «εθνική σύνταξη» ή όχι
Η πρόταση αυτή αναμένεται να ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο που θαπαραδώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στον υπουργό Εργασίας ενόψει και της σκληρής διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό. Εκτός από την «εθνική σύνταξη» -η οποία θα χρηματοδοτείται με τα έσοδα από τους φόρους σύμφωνα πάντοτε με την πρόταση- δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή. Προβλέπεται επίσης η καθιέρωση «ατομικού κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο ο οποίος θα γεμίζει μόνο με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Από το ποσό που θα συγκεντρώνεται σε αυτό τον κουμπαρά, θα εξαρτάται τελικώς και το αν ο συνταξιούχος του μέλλοντος θα εισπράττει κάτι καλύτερο από την «εθνική σύνταξη» ή όχι.
Το πόρισμα της επιτροπής για το ασφαλιστικό αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση κάτι που σημαίνει ότι οι προτάσεις θα έρθουν –ενδεχομένως και στα τέλη της επόμενης εβδομάδας- στην επιφάνεια. Το κείμενο που συντάσσεται περιλαμβάνει και άλλες «ιδέες»: ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, δημιουργία ενιαίου οργανισμού για την αξιοποίηση της ακίνητης και της κινητής αξίας των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και η δυνατότητα μετατροπής των ταμείων επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματικό ταμείο.
Όσον αφορά στον καθορισμό των συντάξεων, το κείμενο της πρότασης –μιας πρότασης η οποία φαίνεται να απολαμβάνει της στήριξης του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου- κάνει διάκριση ανάμεσα στους ήδη συνταξιούχους, σε αυτούς που εργάζονται εδώ και χρόνια (δηλαδή είναι ήδη ασφαλισμένοι αλλά και σε αυτούς που θα ασφαλιστούν από εδώ και στο εξής. Αναλυτικά:
Για τους σημερινούς συνταξιούχους, προβλέπεται η καταβολή μηνιαίας εθνικής σύνταξης η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «κατώφλι κινδύνου φτώχειας» (ορίζεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος)
Για τους σημερινούς συνταξιούχους, προβλέπεται η καταβολή μηνιαίας εθνικής σύνταξης η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «κατώφλι κινδύνου φτώχειας» (ορίζεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος). Η Εθνική αυτή σύνταξη, προτείνεται να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Οι συνταξιούχοι βέβαια, εκτός από την εθνική σύνταξη, θα εισπράττουν και την ανταποδοτική. Όπως αναφέρεται «το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, μέρος του οποίου θα αποτελεί η εθνική σύνταξη, θα προκύπτει από την προσθήκη στην εθνική σύνταξη της ανταποδοτικής».
· Για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος θα εφαρμοστεί «σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα με δημιουργία ατομικών μερίδων ανά ασφαλισμένο και παρακράτηση ενός ποσού, κλιμακούμενου ανάλογα με το εισόδημα για την χρηματοδότηση του συστήματος». Όπως διευκρινίζεται, το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από τους κανόνες του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης, θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη».
· Για όσους θα είναι ήδη ασφαλισμένοι κατά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, προτείνεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου με την καταβολή των τριών «κομματιών» όπως προαναφέρθηκε. Ποια είναι αυτά τα τρία κομμάτια;
o Οι ασφαλισμένοι κατά τη συνταξιοδότηση θα λαμβάνουν τη μηνιαία εθνική σύνταξη
o Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης θα αντιστοιχεί στην ασφάλιση ως την ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος. Αυτό το τμήμα «θα υπολογίζεται με ενιαίο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του παλαιού συστήματος και τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα».
o Το τρίτο τμήμα της σύνταξης, θα αντιστοιχεί στην ασφάλιση από την ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος. Αυτό το τμήμα, θα προκύπτει από τους κανόνες του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης.
Φωτο: SOOC

Δεν υπάρχουν σχόλια: