Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Στα 3 ευρώ κατ’ άτομο η επιδότηση ενοικίου

Στα 3 ευρώ κατ’ άτομο η επιδότηση ενοικίου

Πρώτη καταχώρηση: 27/10/2015 - 09:04
Τελευταία δημοσίευση: 09:34Οικονομία
Στα 3 ευρώ κατ’ άτομο η επιδότηση ενοικίου
Στην ενοικίαση σπιτιών ιδιωτών στα οποία θα φιλοξενηθούν 20.000 πρόσφυγεςμέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή τους θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια στιγμή, αναζητούνται οι περιοχές στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά όπου θα δημιουργηθούν οι δύο χώροι προσωρινής φιλοξενίας με χωρητικότητα 10.000 ανθρώπων ο καθένας.
Το σχέδιο για να μείνουν οι πρόσφυγες σε σπίτια ιδιωτών που έχουν μείνει ξενοίκιαστα θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του ΟΗΕ και θα προσφέρει στέγη σε 20.000 πρόσφυγες. Τα σπίτια αυτά θα είναι διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια και η διαμονή των προσφύγων θα είναι προσωρινή, με διάρκεια παραμονής τους δύο ή τρεις μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά σε ποια χώρα θα μείνουν.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε οικογένειες και σε όσους υπάγονται στο νομικό καθεστώς του πρόσφυγα. Το σκεπτικό είναι ότι οι πρόσφυγες που θα μείνουν στα σπίτια τα οποία θα ενοικιαστούν θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα στις τοπικές κοινωνίες χωρίς να επιβαρύνουν ούτε στο ελάχιστο τον κοινωνικό ιστό.
Μόνο σε δεύτερο χρόνο, και αφού οριστικοποιηθεί πόσοι θα είναι οι πρόσφυγες που θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει η συζήτηση για τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν.
Σε ό,τι αφορά τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, η επιθυμία της κυβέρνησης θα ήταν να είναι περισσότεροι και η χωρητικότητά τους να «σπάσει» σε δομές των 5.000. Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι αποφεύχθηκε η δημιουργία ενός κέντρου-μαμούθ που θα φιλοξενούσε 50.000 ανθρώπους και θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα διαχείρισης.
«Αυτό το σχέδιο για τη δημιουργία ενός τεράστιου καταυλισμού, ο οποίος θα φιλοξενούσε 50.000-60.000 πρόσφυγες ήταν απολύτως πραγματικό και το βρήκαμε στο τραπέζι όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις. Αρνηθήκαμε αυτή την πρόταση και, αντίθετα, καταφέραμε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το ενοίκιο κατοικίας που αφορά 20.000 πρόσφυγες», είπε στο «Εθνος» ο κ. Μουζάλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επιδότηση ενοικίου θα διατίθενται 3 ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Ετσι, για παράδειγμα, μια 4μελής οικογένεια προσφύγων θα μπορεί να διαθέτει περίπου 360 ευρώ για ενοικίαση σπιτιού.
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: