Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Το πλαστικό χρήμα μπορεί να φέρει εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ

Το πλαστικό χρήμα μπορεί να φέρει εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: 14/10/2015 - 12:30
Τελευταία δημοσίευση: 13:09Οικονομία
Το πλαστικό χρήμα μπορεί να φέρει εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ
Μέχρι 3 δισ. ευρώ μπορούν να εξοικονομήσουν καταναλωτές, επιχειρήσεις και ελληνικό Δημόσιο, αν προωθηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα μας. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα ΦΠΑ κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει η «Καθημερινή», η Ελλάδα υστερεί στη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Μόλις το 6% των πληρωμών γίνεται με πλαστικές κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές), όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ξεπερνά το 24%. Επίσης στη χώρας μας, μόλις το 17% των κατοίκων είναι εγγεγραμμένοι χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), έναντι του 50% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα, αν το ποσοστό των χρηστών e-banking στην Ελλάδα πλησιάσει τον μέσο όρο της Ευρώπης, τότε οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν μέχρι 1,5 δισ. ευρώ. Οι ερευνητές του ELTRUN αναφέρουν ότι οι χρήστες e-banking εξοικονομούν ετησίως έως και 450 ευρώ, ενώ μια συναλλαγή, ανάλογα με τις συνθήκες διεξαγωγής, μπορεί να κοστίζει μέχρι και 13 ευρώ.
H έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) έδωσαν ώθηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, 47% των Ελλήνων αγοραστών δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν το e-banking και το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) για να ξεπεράσουν το πρόβλημα της έλλειψης μετρητών.
Επίσης, ο αριθμός των ενεργών χρηστών e-banking εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 30%. Οι τράπεζες μάλιστα μετακίνησαν προσωπικό, καθιστώντας τα ηλεκτρονικά τους κανάλια το κεντρικό δίκτυο συναλλαγών και όχι το «εναλλακτικό», όπως ήταν μέχρι τότε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΟΠΑ, Γιώργο Δουκίδη, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί δεν θα πρέπει να χαθεί. Ο ίδιος παραδέχεται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να μειώνουν τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, αλλά εξοικονομούν κόστη σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ακόμη και το κράτος μπορεί να εξοικονομήσει κόστη από την εφαρμογή, π.χ., της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Η μελέτη αναφέρει ότι η αύξηση της χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 900 έως 1.400 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις ετησίως, αλλά μπορεί να εξοικονομήσει και στο ελληνικό Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική πολιτεία, παραδέχεται ο κ. Δουκίδης, δίνει μεγάλη έμφαση στις συναλλαγές των φυσικών προσώπων, αλλά υποβαθμίζει τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Επίσης, προς την κατεύθυνση αυτή, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να αντλήσει επιπλέον επιχειρήματα, πέρα από την πάταξη της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής, προκειμένου να προωθήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα μας. «Οι επιχειρήσεις», λέει ο κ. Δουκίδης, «για να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών πληρωμών, θα πρέπει να πεισθούν ότι θα το κάνουν και για δικό τους όφελος – όχι μόνο για την τόνωση των εσόδων του κράτους. Σε δεύτερο χρόνο», προσθέτει, «θα μπορεί το ΥΠΟΙΚ να ζητήσει τα στοιχεία των συναλλαγών ώστε να ελέγξει τυχόν φαινόμενα φοροδιαφυγής».
Αναμφισβήτητα η συγκυρία των capital controls δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου στην καταγραφή των διαδρομών του χρήματος. Αν αυτό επιτευχθεί, το Δημόσιο θα μπορέσει να αυξήσει την είσπραξη του ΦΠΑ –έως ένα βαθμό στην πηγή– και να περιορίσει την τεράστια φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις που θα ενισχύσουν τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος και θα περιορίζουν τη χρήση μετρητών. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του ELTRUN, θα πρέπει να δημιουργηθούν αντικίνητρα συνεχούς λήψης μετρητών από τις τράπεζες και, αντιθέτως, να δοθούν περισσότερα κίνητρα στη συστηματική χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το κράτος θα μπορούσε να επιβάλει ως υποχρεωτική τη χρήση κάρτας σε συναλλαγές, π.χ., άνω των 100 ευρώ.
Επίσης, μια υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών POS –εκτιμάται ότι χρειαζόμαστε επιπλέον 400-500 χιλ. POS– μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τις πολύ μικρές εταιρείες/επαγγελματίες.
Ένα πιθανό ακόμη μέτρο θα μπορούσε να είναι η σταδιακή «επιδότηση» του κόστους εγκατάστασης για τις παραπάνω εταιρείες μέσω ενός συμψηφιστικού αλγορίθμου που σχετίζεται με το ύψος του ΦΠΑ. Τέλος, σύμφωνα με τους μελετητές, θα πρέπει να προχωρήσει η online σύνδεση ταμειακών με το Τaxis, η σταδιακή υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (αρχίζοντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις), κ.ο.κ.
Πηγή: «Καθημερινή»

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: