Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Η κυβέρνηση «παγώνει» το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η κυβέρνηση «παγώνει» το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Πάγωμα» της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα.
i-kubernisi-pagwnei-to-23-stin-idiwtiki-ekpaideusi
 
Αρχίζει για την κυβέρνηση η μάχη των «ισοδύναμων» με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση να αποτελεί πλέον το καυτό θέμα που πρέπει να λύσει άμεσα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, στις προγραμματικές του δηλώσεις, «πάγωμα» της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα.
Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση καθώς και η  ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνονται στη  λίστα με τα 48 μέτρα που θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη η κυβέρνηση «κάνει προσπάθεια να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς το μέτρο δεν θα είναι αποτελεσματικό».
Ομως για να μπορέσει να γλιτώσει τους γονείς από την επιβάρυνση στα δίδακτρα και τους συνταξιούχους από τις νέες περικοπές στις επικουρικές, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στο επόμενο 10ήμερο να εντοπίσει πηγές δημοσιονομικών εσόδων άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Ποιοι λοιπόν θα πληρώσουν 700 εκατ. ευρώ για να μπορέσει το δημόσιο να εισπράξει δύο δισεκατομμύρια ευρώ;
Η χθεσινή …αβλεψία από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, έδειξε ότι το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί με «κόλπα» να ξεπεράσει τον σκόπελο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η αρχική ανακοίνωση που ανακλήθηκε στη συνέχεια… μαρτύρησε ότι προωθείται λύση «ελάφρυνσης» και όχι κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Είναι προφανές ότι το να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ μόνο τα …νηπιαγωγεία πρακτικά δεν ευνοεί παρά ελάχιστα τους γονείς  που θα θελήσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο ιδιωτικό σχολείο.
Βέβαια, αργά χθες το βράδυ, πηγές από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης συνιστούσαν υπομονή ολίγων ωρών ή ημερών εκτιμώντας ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η τελική πρόταση. Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν το μέτρο ως εξαιρετικά «πολύπλοκο». Και όντως είναι πολύπλοκο καθώς το πολύ μεγάλο κόστος για τη μέση ελληνική οικογένεια προέρχεται από την επιβολή του ΦΠΑ στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης και όχι στα ιδιωτικά σχολεία όπου ναι μεν τα δίδακτρα είναι υψηλότερα αλλά οι μαθητές δεν ξεπερνούν τις 50-60.000.
Η Κοινοτική Οδηγία απαγορεύει σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ να επιβάλλει ΦΠΑ σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα άρα οι εξαιρέσεις που έχουν ήδη περάσει στον νόμο δεν μπορούν να ανακληθούν. Από εκεί και πέρα, η…μάχη έχει να κάνει με το πώς θα βρεθούν τα περισσότερα από 230 εκατ. ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο 2016. Η χθεσινή διαρροή… μαρτύρησε ότι πλέον δεν μιλάμε για πλήρη κατάργηση του μέτρου αλλά για επιμέρους παρεμβάσεις.
Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ που επανήλθαν με δηλώσεις καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει σήμερα το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. 
Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, στο οποίο μάλιστα έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι το ισοδύναμο για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Αυτό είναι ίσως το ποιο σοβαρό από τα 48 προαπαιτούμενα του 1ου 15νθημέρου καθώς ο «προϋπολογισμός» του ξεπερνάει πλέον τα 400 εκατ. ευρώ. Που θα βρεθούν τόσα χρήματα; Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα κατέβει με μια πρόταση για πλήρη αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όχι μόνο των καινούργιων αλλά και των υφιστάμενων (σ.σ είναι το σχέδιο με την Εθνική Σύνταξη που είχε παρουσιάσει το thetoc.gr την Παρασκευή). Με αυτό το σχέδιο –το οποίο αναμένεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο μέχρι το τέλος της εβδομάδας- η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι θα βρει τα χρήματα για να γλιτώσει την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Στη διάθεση των φορολογουμένων τίθενται ώρα με την ώρα τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά. Περίπου 320.000 είναι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν τελικώς να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Οι περισσότεροι είναι αγρότες –στη λίστα έχουν ενταχθεί αυτοί που είχαν κέρδη στη χρήση του 2014-

Δεν υπάρχουν σχόλια: