Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

«Αγκάθι» η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018

«Αγκάθι» η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018

Πρώτη καταχώρηση: 22/10/2015 - 08:33
Τελευταία δημοσίευση: 09:05Οικονομία
«Αγκάθι» η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018
Της Αργυρώς Μαυρούλη
Την πλήρη αποσαφήνιση και ποσοτικοποίηση όλων των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο.
Δείτε τη συνέχεια στο enikonomia.gr


Δείτε επίσης:

«Αγκάθι» η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018

Πρώτη καταχώρηση: 22/10/2015 - 08:10
Τελευταία δημοσίευση: 08:10Επικαιρότητα
«Αγκάθι» η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018
Της Αργυρώς Μαυρούλη

Την πλήρη αποσαφήνιση και ποσοτικοποίηση όλων των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στηνασφαλιστική μεταρρύθμιση ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργόΤάσο Πετρόπουλο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι θεσμοί δέχθηκαν ως ισοδύναμο αρκετών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο την αλλαγή του συστήματος.
Ωστόσο, επέμειναν στην άμεση κοστολόγηση όλων των παρεμβάσεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και την αποσαφήνιση της δομής του νέου ασφαλιστικού με ξεκάθαρα νούμερα σχετικά με το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, η κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης αλλά και το ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν.
Μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι την Παρασκευή, σε τεχνικό επίπεδο θα υπάρξει πλήρης ανταλλαγή στοιχείων, τόσο για τις περικοπές των συντάξεων όσο και τις εξοικονομήσεις από την προωθούμενη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έως τις 15 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος  παρουσίασε στους επικεφαλής των δανειστών τη συνολική πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, εστιάζοντας κυρίως στην ομογενοποίηση των κανόνων που θα διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα, σχετικά με τις εισφορές και τις παροχές, στον επανα-υπολογισμό των συντάξεων, αλλά και στην εφαρμογή εθνικής σύνταξης.
Μεγάλο αγκάθι παραμένει η δέσμευση της Ελλάδας μέσω του 3ου Μνημονίου, για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος μέχρι το 2018, συνολικά  κατά 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015-16 μέτρα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων.  


Κατρούγκαλος: Δεν θα θιγούν οι μικρές συντάξεις - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 21/10/2015 - 09:02
Τελευταία δημοσίευση: 21/10/2015 09:39Οικονομία
Κατρούγκαλος: Δεν θα θιγούν οι μικρές συντάξεις - ΒΙΝΤΕΟ
«Η δική μου η πρόταση είναι ότι για να έχουμε έναν υπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται όλοι οι συνταξιούχοι με τον ίδιο τρόπο, είναι να έχουμε ίδιους κανόνες με όλους» δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος όσον αφορά το ασφαλιστικό και το θέμα των συντάξεων.
O κ. Κατρούγκαλος διευκρίνησε ότι «ο σκοπός μας δεν είναι να μειώσουμε. Είναι να βρούμε αυτό το ιδανικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα κρατάει το ασφαλιστικό σύστημα σε τροχιά βιωσιμότητας. Δεν θέλουμε να μειώσουμε τις συντάξεις των ανθρώπων, αλλά να τις εξασφαλίσουμε ώστε να μπορούν να τις παίρνουν και αύριο».
Όπως εξήγησε, αυτό που προτείνει είναι ο επαναϋπολογισμός να γίνει με έναν ενιαίο κανόνα που θα λαμβάνει υπόψη τον μισθό που έπαιρνε κάποιος, τις εισφορές που έχει πληρώσει και το ποσοστό αναπλήρωσης που θα οριστεί για τη μισθολογική κατηγορία στην οποία ανήκει κάποιος.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «οι μικρές συντάξεις που βασίζονται σε μικρούς μισθούς δεν πρόκειται να θιγούν» και πρόσθεσε όι «δεν δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα αυτοί που είχαν μισθό 1.000 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70 ή 80% στο χιλιάρικο. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό ήταν αυτοί που είχαν μισθό 2 και 3 χιλιάδες και είχαν ποσοστό αναπλήρωσης 110 και 120%. Με τον επαναϋπολογισμό επομένως αυτοί πρόκειται να θιγούν, όχι άλλοι".

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Ο Ανδρέας Νεφελούδης για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις

Κατρούγκαλος: Δεν συζητήθηκε το ασφαλιστικό - ΒΙΝΤΕΟ

Η Χριστοφιλοπούλου για τον Κατρούγκαλο: Να σταματήσει να περιφέρεται ψευδόμενος...



Δεν υπάρχουν σχόλια: