Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Τρ. Αλεξιάδης: Φόρος και στα ακίνητα του εξωτερικού από το 2016 (upd)

Τρ. Αλεξιάδης: Φόρος και στα ακίνητα του εξωτερικού από το 2016 (upd)

* Το φθινόπωρο του 2016 η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. * Ηλεκτρονικά θα δηλώνονται σύντομα και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Την εφαρμογή ενός νέου φόρου περιουσίας που θα επιβάλλεται και στα ακίνητα των Ελλήνων στο εξωτερικό προανήγγειλε για το 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλέξιάδης. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι το σύστημα των αντικειμενικών τιμών θα αναμορφωθεί πλήρως από το φθινόπωρο του 2016, με στόχο οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων να προσεγγίσουν τις πραγματικές εμπορικές τιμές τους.
Μιλώντας στο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι το 2016 ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα αναμορφωθεί πλήρως ώστε οι πλούσιοι Έλληνες φορολογούμενοι με περιουσία στο εξωτερικό να πληρώνουν φόρο και για τα ακίνητα που έχουν εκτός Ελλάδος και ταυτόχρονα οι έχοντες πολύ μικρής αξίας ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα να ελαφρυνθούν. «Είναι άδικο ο πολίτης που έχει αυτή τη στιγμή ένα ακίνητο αξίας 50.000 - 60.000 ευρώ και καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες τουνα πληρώνει ΕΝΦΙΑ και ένας άλλος πολίτης που έχει ένα ακίνητο στο Λονδίνο αξίας 5 και 6 εκατ. ευρώ να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνικές φορολογικές αρχές έχουν ήδη στα χέρια τους στοιχεία για Έλληνες φορολογούμενους με μεγάλης αξίας ακίνητα στο Λονδίνο. Πρόκειται για λίστες με πάνω από 3.000 ακίνητα τα στοιχεία των οποίων δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τον "οδικό χάρτη" για την εφαρμογή της φορολόγησης των εκτός Ελλάδας περιουσιακών στοιχείων. Οι λίστες αυτές που είχαν αποσταλεί από τις βρετανικές φορολογικές αρχές σε ανταπόκριση παλαιότερου ελληνικού αιτήματος.
Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε επίσης ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έχουν εναρμονιστεί με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Διευκρίνισε δε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, αλλά «θα αντιγράψουμε αυτό που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα έχουμε ένα σύστημα εμπορικών αξιών που θα είναι πιο κοντά στις τιμές αγοράς».
Ηλεκτρονικά, μέσω ΤΑΧΙSNET, οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε εξάλλου ότι:
- Θα αλλάξει ο τρόπος δήλωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Εφορία. Κάθε μεταβίβαση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της δημιουργίας ειδικής φόρμας στο σύστημα TΑΧΙSNET και το συμβόλαιο θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στην Εφορία. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το χειρόγραφο σύστημα επιτρέπει να χάνονται μεγάλα ποσά από τη φοροδιαφυγή.
- Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε το 2014 ποσό ύψους 24 εκατ. ευρώ για μισθώματα, όταν έχει στην ιδιοκτησία του τεράστιο αριθμό ακινήτων.
- Το ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο» θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο.
- Θα υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση των Εφοριών, οι οποίες θα κλείσουν για το κοινό από το 2016. «Θα εξυπηρετούμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω τηλεφωνικών κέντρων και διαδικτύου και το προσωπικό που θα απελευθερωθεί θα ασχοληθεί με τις παλαιές εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις", ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.
Αποκλείεται να πάει σε παραγραφή το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ»
Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο 105,5", ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια αντίληψη ότι, επειδή δεν γίνονταν έλεγχοι και επειδή κάποιοι δεν πλήρωναν τους φόρους τους, δεν θα πληρώνουμε (…). Υπάρχει η αντίληψη πως ‘μέχρι να γίνει σοσιαλισμός δεν πληρώνουμε τίποτε, ούτε φόρους, ούτε κοινωνικές εισφορές’ (…). Υπάρχει η λογική του ‘έχω φορολογική ασυλία επειδή είμαι σε ένα πανηγύρι στο Αμύνταιο’ . Κι η λογική ‘μέχρι να πιάσετε τους μεγάλους δεν πληρώνουμε εμείς’. Σε αυτές τις λογικές μπορεί να πρέπει να μπει τέλος…»
Ως προς τα λαθραία, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ένταση των ελέγχων τόσο στην εισαγωγή, όσο και στη διακίνηση. Έθεσε δε σαφή προτεραιότητα: «Όχι πρώτα τον μικρό που στήνει τις τάβλες… Αν αρχίσεις από εκεί, το’ χασες το παιχνίδι. Από τα κοντέινερ θα αρχίσουμε….».
Ο αναπληρωτής υπουργός έθιξε και το ζήτημα της ανεπαρκούς υποδομής, της κραυγαλέας έλλειψης σύγχρονων μέσων για τον εντοπισμό κρουσμάτων λαθρεμπορίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πόσο διαφέρουν οι διαδικασίες ελέγχου στα καύσιμα, στη Βουλγαρία και την Ελλάδα: «Όταν μπει το όχημα Ελλάδα, ούτε «X ray», ούτε τίποτα… Ένας τελωνειακός ανεβαίνει και κτυπά με το καλέμι, προσπαθώντας να καταλάβει από τον ήχο τη στάθμη του υγρού!...».
Ως προς τα τσιγάρα, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι υπάρχουν δυο «πληγές». Η πρώτη είναι τα τσιγάρα που προέρχονται από κανονικές εταιρείες και τα οποία όμως διακινούνται λαθραία. Η δεύτερη είναι τα λεγόμενα «τσιγάρα μαϊμού», κατασκευασμένα «σε περίεργες χώρες, με περίεργους τρόπους, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες». Για τη δεύτερη κατηγορία τόνισε ότι έχουν ανιχνευθεί ακόμη και συστατικά… οστών σε αυτά τα τσιγάρα, τα οποία φυσικά είναι πολλαπλώς επικίνδυνα για την υγεία όσων τα καταναλώνουν.
Ερωτηθείς για τη «λίστα Λαγκάρντ», απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης να πάει σε παραγραφή».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με σκάνδαλο φοροδιαφυγής συγκεκριμένων εταιρειών (το είχε αναδείξει προσφάτως το «Κόκκινο»), ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Πρόσθεσε πάντως ότι το φορολογικό απόρρητο δεν του επιτρέπει να αναφέρει δημοσίως τα ποσά που καταλογίστηκαν, αν και πόσα ήδη εισπράχθηκαν, κλπ.
Τέλος, επέκρινε δριμύτατα την οικονομική – φορολογική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας πως όχι μόνο ήταν κοινωνικά άδικες, αλλά οδήγησαν και σε μείωση των φορολογικών εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: