Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ Α.Π. Συμβιβασμός για φοροδιαφυγή έως το 2013 - Ποινική δίωξη από το 2014

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ Α.Π.

Συμβιβασμός για φοροδιαφυγή έως το 2013 - Ποινική δίωξη από το 2014

Συμβιβασμός για φοροδιαφυγή έως το 2013 - Ποινική δίωξη από το 2014

Τη δυνατότητα συμβιβασμού με τις φορολογικές αρχές ή ενώπιον δικαστηρίου έχουν όσοι φορολογούμενοι διέπραξαν κάποιο αδίκημα φοροδιαφυγής μέχρι τα τέλη του 2013. Αντίθετα, όποιος συλλαμβάνεται για φοροδιαφυγή μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 θα διώκεται ποινικά, ανεξαρτήτως αν πλήρωσε ή όχι.
Αυτό προβλέπει νέα συμπληρωματική εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οποία καταργείται η ασυλία μέσω συμβιβασμού μόνο όμως μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η νέα γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου συμπληρώνει παλαιότερη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, μέσω της οποίας οι φορολογικές αρχές ενημερώθηκαν ότι είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν μηνύσεις για φορολογικές παραβάσεις αμέσως μόλις διαπιστώνουν τα αδικήματα. Στη συμπληρωματική γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι αυτές οι οδηγίες δεν έχουν αναδρομική ισχύ για παραβάσεις πριν από τον Ιανουάριο του 2014, για τις οποίες εφαρμόζονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
Αναλυτικά στοιχεία 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό ύψος όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς τα Τελωνεία, ανήλθε στο ύψος-ρεκόρ των 82,258 δισ. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο. Το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα στοιχεία αυτά υποστήριξε, πάντως, ότι η συνολική αύξηση του ληξιπροθέσμου υπολοίπου κατά την περίοδο 1/1/2015-30/9/2015 ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (7,02 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 7,69 δισ. ευρώ πέρυσι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: