Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Νέο Ασφαλιστικό και μειώσεις 13% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Νέο Ασφαλιστικό και μειώσεις 13% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Νέο Ασφαλιστικό και μειώσεις 13% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Χαμηλότερες συντάξεις για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται και περικοπές έως 13% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις οι οποίες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα αθροιστικά, κύριες και επικουρικές, προβλέπει το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Νοεμβρίου ως «αντίβαρο» στις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου που προβλέπει μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και μείωση -έως την κατάργηση στα τέλη του 2019- του ΕΚΑΣ.
Το «στίγμα» αυτό έδωσε, για τις επικείμενες αλλαγές, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος δηλώνοντας, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ότι «θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ». Και λίγο αργότερα, μιλώντας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ότι «με το νέο Ασφαλιστικό θα ισχύσουν, στο εξής, ενιαίοι κανόνες για τις εισφορές και τις παροχές (συντάξεις) και θα προστατεύσουμε τις μικρές συντάξεις». Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «θα εξουδετερώσουμε τις αρνητικές δεσμεύσεις του Μνημονίου με τη γενική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού το οποίο δεν είναι βιώσιμο και παραμένει άνισο και κατακερματισμένο, με διαφορές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στις εισφορές, παρά τις ενοποιήσεις που έγιναν».
ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ 
Ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης προβλέπει ότι, εφόσον δεν θιγούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και με βάση το προβλεπόμενο στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ταμειακό έλλειμμα των 2,123 δισ. ευρώ στα ταμεία (παρά τα νέα μέτρα των 1,2 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό), οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα πρέπει να φτάσουν στο 13%. Το ποσοστό θα διαφοροποιηθεί, βέβαια, εφόσον προβλεφθούν κλίμακες με διαφορετικά ποσοστά παρακράτησης.
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «οι περικοπές με δημοσιονομικούς και όχι ασφαλιστικούς όρους, εφόσον γίνουν και πάλι στα ποσά άνω των 1.000 ευρώ, κινδυνεύουν να ανατρέψουν τις αρχές της αναλογικότητας εισφορών - παροχών, της ισότητας και της αλληλεγγύης».
Η απονομή χαμηλότερων συντάξεων σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα για τους «παλαιούς» (πριν από το 1993) ασφαλισμένους που διατηρούν, με βάση τις καταστατικές διατάξεις των επιμέρους Ταμείων, υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010, είναι η δεύτερη ανατροπή. Το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από τη μεταβατική περίοδο που θα προβλεφθεί καθώς και από τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αδιακρίτως κλάδου (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα).
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ 
Ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα θεσπιστεί τον Νοέμβριο θα κατατεθεί (την ερχόμενη εβδομάδα) ένα ενδιάμεσο νομοσχέδιο. Οπως έγραψε χθες η «Ημερησία», κατόπιν αξίωσης των δανειστών και μέχρι τυχόν νεωτέρας συμφωνίας, θα καταργεί σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες νομοθετήθηκαν μονομερώς από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ (επαναχορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, επιλογή χαμηλότερων ασφαλίστρων για αυτοαπασχολούμενους, συμψηφισμός μεγαλύτερων οφειλών με συντάξεις, συνταξιοδότηση με χαμηλότερα όρια ηλικίας σε ορισμένες ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, την επιχορήγηση Μετοχικών Ταμείων από το ΑΚΑΓΕ κ.ά.) . Επιπλέον, θα προβλέπει την αύξηση στα 40 έτη όλων των χαμηλότερων ορίων για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη στα 62.
ΔΝΤ: ΝΕΟ «ΨΑΛΙΔΙ» 
«Πρωταθλήτρια» ανακηρύσσει το ΔΝΤ την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και στις περικοπές συντάξεων για τις οποίες, ωστόσο, προβλέπει νέο «ψαλίδι» λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος. Σύμφωνα με την Εκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου του Ταμείου, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία, κατά την τριετία 2011 ? 2014, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και έγιναν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Η δαπάνη για τις συντάξεις και την υγεία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται παρά τη γήρανση του πληθυσμού και θα αυξηθεί με μέσο ρυθμό μόλις 0,5% του ΑΕΠ έως το 2050 όταν στις άλλες αναπτυγμένες χώρες θα είναι στο 1,8%.
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ 
Νέες μειώσεις από 5% έως 10% στα εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων φέρνει η εφαρμογή της ρήτρας «προσαρμογής» που θα νομοθετηθεί στη θέση της ρήτρας «βιωσιμότητας». Μείωση αναμένεται και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων καθώς δεν μπορεί να «καλυφθεί» ούτε από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών ούτε και από άλλες πηγές (π.χ ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων) ολόκληρο το έλλειμμα των 220 εκατ. ευρώ που προβλέπεται έως το τέλος του 2015.
ΣΟΥΗΔΙΚΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ»
Υπέρ της υιοθέτησης του Σουηδικού «μοντέλου» για τις συντάξεις, αλλά, με την πρόβλεψη εθνικής σύνταξης + ατομικών συντάξεων (ανάλογα με τις εισφορές και υπολογισμό με σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης) τάσσεται η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής «σοφών». Στο πόρισμα που θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου θα καταγράφονται, ωστόσο, και οι ενστάσεις για το συγκεκριμένο μοντέλο.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ζητείται ευρωπαϊκή «συνταγή» για τις αλλαγές
Το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπουργούς Εργασίας της Ε.Ε. θα βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τις αλλαγές στα εργασιακά που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο να γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και με βάση τη «βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική». «Ο καθορισμός του τι είναι καλή ευρωπαϊκή πρακτική δεν αφορά μόνο την Ελλάδα... η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης στο εργασιακό ζήτημα», είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από αυτό το πρίσμα θα διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς την επαναρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αλλαγές που ζητούνται σε ομαδικές απολύσεις και απεργιακό νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόταση που ήδη υπέβαλε για τη δημιουργία ενός Eurogroup των υπουργών Εργασίας.

ΒΟΥΛΗ

Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις

Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής.
«Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις και θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ ανέφερε ότι, εντός του Νοεμβρίου, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Θα προηγηθεί ευρύτερος διάλογος, ο οποίος θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα μετά την κατάθεση του πορίσματος για το ασφαλιστικό.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, να είναι δίκαιο και να προστατεύει όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις.
«Δεν έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε δι’ αλληλογραφίας ή να διεκπεραιώνουμε ό,τι μας έρχεται από έξω. Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού θα εξασφαλίσει δίκαιη σύνταξη για όλους, και παράλληλα θα αποφύγει μέτρα όπως είναι η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, οι μειώσεις στις χαμηλότερες συντάξεις και η μείωση του ΕΚΑΣ.
«Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε την επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «απαιτείται άμεση θεσμική αλλαγή».
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ότι το σύστημα έχει καταστεί πλήρως μη βιώσιμο λόγω της υψηλής ανεργίας, η οποία υπονομεύει την εισπρακτική του βάση, και της καταλήστευσης των αποθεματικών του μετά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI. Επικαλέστηκε μάλιστα τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), σύμφωνα με τα οποία το 80% των κινητών αξιών που επενδύθηκε σε τίτλους εξανεμίστηκε μετά την εφαρμογή του PSI.
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις ομαδικές απολύσεις, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, και τόνισε ότι στα θέματα αυτά «θέλουμε να είμαστε από την πλευρά του κόσμου της εργασίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται το πόρισμα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται το πόρισμα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στην κυβέρνηση το πόρισμα της Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, συζητήθηκαν οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος θα παραδώσει το πόρισμά της και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Εξάλλου, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής συζητήθηκε η αναγκαία προετοιμασία για την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης στους ανασφάλιστους πολίτες, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει τη θέσπιση και εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, προχωρούν οι τεχνικές επεξεργασίες από τα συναρμόδια υπουργεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: