Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΟ CNBC Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας παραμένει φίλος μου αλλά... δεν θα τον στηρίξω

ΣΤΟ CNBC

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας παραμένει φίλος μου αλλά... δεν θα τον στηρίξω

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας παραμένει φίλος μου αλλά... δεν θα τον στηρίξω

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο CNBC, στην οποία - μεταξύ άλλων - μίλησε για τη φιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και το Plan B.
«Δεν στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές. Δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους ψηφοφόρους μου και να τους πω να στηρίξουν μία αποτυχημένη πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Του εύχομαι τα καλύτερα και εξακολουθώ να τον θεωρώ φίλο μου».

Μάλιστα σε σχετική παρατήρηση των παρουσιαστών εάν αυτή η πολιτική διαφωνία έχει ως κόστος και τη φιλία τους, ο ίδιος απάντησε: «ελπίζω ότι η φιλία μας θα διατηρηθεί παρά τις πολιτικές διαφωνίες. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχουμε αποτύχει σε ανθρώπινο επίπεδο».

Σε εκείνο το σημείο πάντως έσπευσε να χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό «εξαιρετικό πολιτικό», σημειώνοντας μάλιστα πως «έχει αυτό που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε πραγματικό ηγέτη».

Ερωτηθείς για το περίφημο “Σχέδιο Β” ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν σχεδίαζαν έξοδο της χώρας απ' το ευρώ. «Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Μπορούσαμε όμως να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα έδινε μέσα στο ευρώ μία περίοδο 'ανάσας' ρευστότητας στην οικονομία όταν θα αποφάσιζαν οι Ευρωπαίοι να μας κλείσουν τις τράπεζες. Και αυτό κάναμε».

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο της εξόδου στην περίπτωση που «έρχονταν τα χειρότερα». Όπως είπε χαρακτηριστικά «όπως ο υπ. Άμυνας καταρτίζει μελέτες και σχέδια αποτροπής μίας εισβολής, έτσι και εμείς έπρεπε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Όχι όμως ότι ευχόμασταν ή θέλαμε να έλθουν τα χειρότερα».

Όπως σημείωσε ο πρώην υπ. Οικονομικών «η άλλη πλευρά δεν ήθελε μία βιώσιμη λύση. Ήθελε να μας στερήσει κάθε ρευστότητα και προσπαθήσαμε να κάνουμε σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας μας για να μείνουμε στο ευρώ, οχι για να φύγουμε.

Με αυτό το σχέδιο όταν έκλεισαν οι τράπεζες, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε για ένα λογικό διάστημα ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: