Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΟΣΑ: Εξασθενεί περαιτέρω η παγκόσμια οικονομία

ΟΟΣΑ: Εξασθενεί περαιτέρω η παγκόσμια οικονομία

Πρώτη καταχώρηση: 16/09/2015 - 13:35
Τελευταία δημοσίευση: 16/09/2015 14:25Οικονομία
ΟΟΣΑ: Εξασθενεί περαιτέρω η παγκόσμια οικονομία
Ακόμη πιο αδύναμες εμφανίζονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο στις αρχές της χρονιάς αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3,0% φέτος και 3,6% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του οργανισμού για τις μεγάλες οικονομίες.
Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του Ιουνίου - όταν προέβλεπε ρυθμό αύξησης 3,1% και 3,8% - επικαλούμενος κυρίως την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Βραζιλία.
«Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν κάπως εξασθενήσει και έχουν γίνει λιγότερο σαφείς τους τελευταίους μήνες» είπε σε συνέντευξή του στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν.
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ βλέπει ως «θετικό σημείο» τις ΗΠΑ και θεωρεί στην αντιπαράθεση που έχει ανοίξει για την πορεία της νομισματικής πολιτικής ότι  οι επιδόσεις στις ΗΠΑ αποτελούν επαρκές επιχείρημα προκειμένου η κεντρική της τράπεζα να προχωρήσει με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την χρηματοοικονομική κρίση.
Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για φέτος στο 2,4% από το 2,0% τον Ιούνιο. Ωστόσο, η εκτίμηση για το 2016 αναθεωρήθηκε στο 2,6% από το 2,8% προηγουμένως.
 «Η αύξηση των επιτοκίων τώρα θα εξάλειφε την αβεβαιότητα στις αγορές» είπε η Μαν, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός των μελλοντικών αυξήσεων ήταν περισσότερο σημαντικός από το εάν η Fed θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Ωστόσο σχόλιο στο Reuters αμφισβητεί την εικόνα αυτή. «Συνολικά η Fed συγκέντρωσε στον ισολογισμό της περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τέταρτο του αμερικανικού ΑΕΠ», σημειώνει. «Παρ’ όλα αυτά, τα απτά αποτελέσματα αυτού του δίχως προηγούμενο τυπώματος χρήματος είναι αμφισβητούμενα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Σχεδόν επτά χρόνια μετά τις πρώτες αγορές, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μόλις και μετά βίας είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αρχίσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού».   
Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, οι προοπτικές είναι οι καλύτερες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,6% φέτος και στο 1,9% την επόμενη χρονιά.
Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι σχεδόν κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος, είπε η Μαν, καθώς ευνοείται από το αδύναμο ευρώ και τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων και των τιμών πετρελαίου.
Η προτεραιότητα της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος και η αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, είπε η Μαν, αντί της επέκτασης, χρονικής ή ποσοτικής, του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε οριακά χαμηλότερα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Κίνα στο 6,7% φέτος και στο 6,5% την επόμενη χρονιά μετά από μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων αλλά και τη βουτιά που κατέγραψαν τα κινεζικά χρηματιστήρια.
Διαβάστε εδώ την ανάλυση του ΟΟΣΑ

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: