Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Αρχίζουν τα δύσκολα για τους φορολογούμενους

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015 09:51

Αρχίζουν τα δύσκολα για τους φορολογούμενους

Αρχίζουν τα δύσκολα για τους φορολογούμενους
Αφού τελείωσαν οι εκλογές και εμείς σαν πολίτες κάναμε το καθήκον μας ήλθε η ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Διότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους φορολογούμενους, τους συνταξιούχους αλλά και τους κυβερνώντες, αφού η νέα κυβέρνηση έχει περιθώριο 95 ημέρες για να υλοποιήσει το 56,4% του μνημονίου, ήτοι δηλαδή 127 δράσεις.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Στα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των νέων εκκαθαριστικών για όσους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) επιβαρύνονται αναδρομικά, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις διατάξεις των νόμων 4334/2015 και 4336/2015.
Αναλυτικά τα νέα εκκαθαριστικά θα αφορούν:
  • Τους αγρότες των οποίων η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε για το φορολογικό έτος 2014, από 27,5% σε 55%.
  • Τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, κ.λπ.), των οποίων η προκαταβολή αυξήθηκε αναδρομικά, από 80% σε 100%.
  • Λοιπά φυσικά πρόσωπα που επιβαρύνονται με φόρο πολυτελείας, μετά και τις αυξήσεις που προβλέπονται στο νόμο 4334/2015.
ΦΠΑ στα νησιά και ξενοδοχεία
Την 1η Οκτωβρίου, οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου θα δουν τις τιμές να αλλάζουν, καθώς για την πρώτη ομάδα νησιών (υποτίθεται των πλουσιότερων) θα καταργηθεί η έκπτωση του 30%, κάτι που θα φέρει τους συντελεστές του ΦΠΑ από το 9% στο 13% και από το 16% στο 23%. Πρωτομηνιά θα επιβληθεί και ο αυξημένος ΦΠΑ (13% από 6%) στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.
ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, θα ξεκαθαριστεί επιτέλους το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη γραμματική ερμηνεία του νόμου, όλη η ιδιωτική εκπαίδευση έχει πλέον ΦΠΑ. Αναμένουμε τόσο την πολιτική απόφαση για το μέτρο, όσο και τις οδηγίες της διοίκησης για την εφαρμογή του.
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι:
Α. Δήλωση μεταβολών φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης
Έως 31.08.2015, οι ιδιωτικοί φορείς, των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα πλέον δεν απαλλάσσεται, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Δόθηκε παράταση και η υποβολή δήλωσης μεταβολών από τους φορείς με εκπαιδευτική δραστηριότητα που υπάγεται στο ΦΠΑ έχει μετατεθεί για τις 16 Οκτωβρίου 2015.
Β. Σύνταξη απογραφής αγαθών και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης από τους ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης
Οι επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ, υποχρεούνται σε σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.
Γ. Έκδοση συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων για την επιβολή ΦΠΑ των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων
Μέχρι τις 23 Οκτωβρίου πρέπει όσες επιχειρήσεις εκπαίδευσης έχουν μπει στο ΦΠΑ, να εκδώσουν συμπληρωματικά τιμολόγια με το ΦΠΑ. Με βάση την απόφαση της διοίκησης, στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του φόρου εκδίδονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται με τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο.
Τέλος με βάση την ΠΟΛ.1201/2015, «οι ανωτέρω εκπρόθεσμες δηλώσεις, ανεξαρτήτως του εάν είναι αρχικές ή τροποποιητικές, υποβάλλονται εμπρόθεσμα σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ έως και 30.11.2015. Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται έως την ίδια ως άνω προθεσμία χωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων».
ΕΝΦΙΑ
Ουσιαστικά χωρίς αλλαγές θα πληρωθεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 1η δόση η οποία θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Ο λόγος; Φέτος ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε και όχι σε έξι δόσεις όπως πέρυσι.
100 δόσεις
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περιμένουμε και τις συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή των όσων ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο για τις 100 δόσεις.
Να θυμίσουμε ότι πέρα από την αύξηση του επιτοκίου, σε 5% (+0,74 που είναι το επιτόκιο της Ε.Ε.), έχουμε έλεγχο στα ληξιπρόθεσμα κάτω από 5.000 ευρώ, πολλά από τα οποία θα μπουν και αυτά σε επιτόκιο 5,74%, από άτοκα που είναι σήμερα, και μπαίνει σε εφαρμογή ο έλεγχος της ρύθμισης των ληξιπροθέσμων με το νόμο 4321/2015, με τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων όλα τα νέα ληξιπρόθεσμα, αλλιώς θα χάσει τη ρύθμιση των δόσεων που έχει κάνει.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: