Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η υποδοχή ροκ σταρ στο Βαρουφάκη και οι συμβουλές στον Κόρμπιν - ΒΙΝΤΕΟ

Η υποδοχή ροκ σταρ στο Βαρουφάκη και οι συμβουλές στον Κόρμπιν - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 15/09/2015 - 11:08
Τελευταία δημοσίευση: 11:52Οικονομία
Η υποδοχή ροκ σταρ στο Βαρουφάκη και οι συμβουλές στον Κόρμπιν - ΒΙΝΤΕΟ
Η Ελλάδα έγινε εργαστήριο λιτότητας, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική αυτή δεν λειτουργεί, είναι παράδειγμα προς αποφυγή, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κάλεσε το κόμμα των Εργατικών στη Βρετανία υπό τη νέα ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν της αριστερής πτέρυγας καθώς και το κίνημα να αντισταθούν κατά της λιτότητας.
Ο Γ. Βαρουφάκης έγινε δεκτός με θερμότατα χειροκροτήματα ως κύριος ομιλητής σε εκδήλωση ενάντια στη λιτότητα στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας που διοργάνωσε η  «Λαϊκή Συνέλευση κατά της Λιτότητας» (People’sAssemblyagainstAusterity) που συνενώνει μια σειρά αριστερών και λαϊκών οργανώσεων και κινημάτων της Βρετανίας, ενώ μια ημέρα πριν ήταν σε εκδήλωση του εργατικού συνδικάτου PCS.
Πάνω από χίλια μέλη του ακροατηρίου, όρθια, χειροκρότησαν παρατεταμένα στο τέλος της εκδήλωσης και μετά περίμεναν επί περίπου μισή ώρα για να τον χαιρετήσουν ή να φωτογραφηθούν μαζί του.
Στην ομιλία του θέλησε μεταξύ άλλων στηλιτεύοντας τη στρατηγική της λιτόητας να μεταφέρει παράλληλα στους Εργατικούς του Τζέρμει Κόρμπιν ένα μάθημα που ο ίδιος διδάχθηκε ως υπουργός Οικονομικών: ότι οι αντίπαλοι θα χρησιμοποιήσουν ως όργανό τους τον φόβο, αξιοποιώντας τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.
«Ο μεγαλύτερος εχθρός, όμως», είπε ο Γ. Βαρουφάκης, «είναι ο φόβος μέσα στις τάξεις μας και την κυβέρνησή μας. Ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι η Θάτσερ, αλλά ο Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ (πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Εργατικών που το 1931 συμφώνησε στον σχηματισμό ‘εθνικής κυβέρνησης’ με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους, με αποτέλεσμα επί δεκαετίες να θεωρείται ‘αποστάτης’ για τους Εργατικούς)».
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας είπε ότι οι πιστωτές τού ζητούσαν να υπογράψει τη σύναψη νέου δανείου υπό συνθήκες λιτότητας, γνωρίζοντας ότι τα χρήματα δε θα μπορούσαν να επιστραφούν, αναφέρει η «Καθημερινή». Πεποίθησή του είναι, όπως εξήγησε, ότι αυτό δεν οφειλόταν σε κάποια ιδεολογική ακαμψία, αλλά ότι επρόκειτο για μια βάρβαρη πολιτική που στόχο είχε τον παραδειγματισμό άλλων χωρών, όπως η Ισπανία.
«Η πολύτιμη έννοια της αλληλεγγύης στην ευρωζώνη κακοποιήθηκε, ακριβώς όπως η έννοια της δημοκρατίας κακοποιήθηκε στο Ιράκ από τους εισβολείς», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.
Μιλώντας στο βρετανικό κοινό είπε ότι η χώρα τους δεν έχει βιώσει πραγματική λιτότητα, ούτε καν υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε ό,τι αφορά την πολιτική της τωρινής βρετανικής κυβέρνησης, είπε ότι έχουν εφαρμοστεί δημοσιονομικά μέτρα μόνο στο 1/18 αυτών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. Σχολίασε ότι η βρετανική συντηρητική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ωστόσο τη ρητορική της λιτότητας για να αναδιανείμει τα εισοδήματα ακόμα περισσότερο προς τους έχοντες.
Κάλεσε την αριστερά να βρει νέους τρόπους προσεταιρισμού των νέων, προσφέροντάς τους μεταξύ άλλων ευκαιρίες και πεδίο δράσης στον χώρο της τεχνολογίας της πληροφορίας. Εξέθεσε παράλληλα ένα δυνητικό σχέδιο ενίσχυσης στοχευμένων κρατικών δαπανών στη Βρετανία, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο νέος ηγέτης των Εργατικών, μέσω μίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας που θα έχει την κάλυψη και στήριξη της Τράπεζας της Αγγλίας.
Επίσης την Κυριακή μίλησε και σε εκδήλωση του βρετανικού συνδικάτου PCS στα πλαίσια συνεδρίου της βρετανικής «ΓΣΕΕ».
Δείτε το βίντεο

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: