Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

«Κατάσχονται» και φέτος οι επιστροφές φόρου

«Κατάσχονται» και φέτος οι επιστροφές φόρου
Πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος των στοιχείων και ο συμψηφισμός με παλιές και… νέες οφειλές
04 Σεπ 2015 - 09:17
Picture 0 for «Κατάσχονται»  και φέτος οι επιστροφές φόρου
Τη "μέγγενη" του ελεγκτικού μηχανισμού και με υπαρκτό τον κίνδυνο να μην εισπράξουν τελικά το ποσό της επιστροφής φόρου που δικαιούνται, αντιμετωπίζουν oi  φορολογούμενοι που λαμβάνουν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώνεται σήμερα και πλέον η Εφορία υποχρεούται να επιστρέψει στο 20% των φορολογουμένων της χώρας 330 εκ. ευρώ  που κατά μέσο όρο είναι 300 ευρώ περίπου. Όμως οι φορολογούμενοι αυτοί δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπράξουν την επιστροφή φόρου καθώς και φέτος θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "κατάσχεσης" με τη μορφή των συμψηφισμού οφειλών.

Εν ολίγοις, όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 με 3 μήνες να δουν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσαν, ενώ αν σπεύσουν στην Εφορία για να ζητήσουν την επιστροφή, θα πρέπει να ελεγχθούν για την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης, να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, να διερευνηθεί αν έχουν ληξιπρόθεσμες ή ρυθμισμένες οφειλές  και γενικά να μπουν σε μια γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ταλαιπωρία. Αν μάλιστα εμφανιστούν και οι περσινές τεχνικές δυσλειτουργίες στις εφορίες, με την έλλειψη εντύπων και με δεδομένη την έλλειψη υπαλλήλων για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τότε ο χρόνος αναμονής θα αυξηθεί. Ξέχωρα που υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα επιστροφές φόρου από πέρυσι!

Επί της ουσίας και καθώς επίκειται από τον ερχόμενο μήνα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, το ποσό θα συμψηφιστεί με τον φόρο ακινήτων. Και ενώ η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα πληρώσει τον φόρο σε πέντε δόσεις, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, επειδή δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, θα τον καταβάλουν εφάπαξ… με το γνωστό "κόλπο" του συμψηφισμού της οφειλής.

ΤΕΛΟΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο μεταξύ σήμερα εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τελευταίες εναπομείνασες δηλώσεις μέχρι και σήμερα δεν θα επιβαρύνονται με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης παρά μόνο με την επιβολή τόκου 0,73% επί του φόρου. Από αύριο Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου όσες δηλώσεις υποβάλλονται θα βαρύνονται και με προσαυξήσεις και με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ. Συγκεκριμένα, ανεξάρτητα από το εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό, τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν καθυστερημένα τις δηλώσεις τους θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ. Μάλιστα, εάν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό θα βαρύνεται και με προσαύξηση 0,73% ανά μήνα.

Για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα συνεπάγεται πρόστιμο 100 ευρώ για τις μηδενικές και πιστωτικές δηλώσεις, ενώ εάν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό θα βαρύνεται με πρόστιμο 250 ευρώ για τα απλογραφικά και 500 ευρώ για τα διπλογραφικά βιβλία, αλλά και με την προσαύξηση 0,73% ανά μήνα υπερημερίας.

 Επί του παρόντος, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την εκκαθάριση περίπου 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων δείχνουν χρεωστικό ραβασάκι για τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους και συνολικό «πακέτο» φόρων 3,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τις 5.774.893 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες είχαν εκκαθαριστεί έως προχθές, προέκυψαν 2.413.624 χρεωστικά εκκαθαριστικά τα οποία μοιράζονται πρόσθετους φόρους 3,112 δισ. ευρώ.

 ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ

Εξάλλου εντός του Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η μηχανογραφική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων. Αυτό ανακοίνωσε η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Από την έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής, για τα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως και τις 31 Αυγούστου 2015 θα δοθεί επαρκής χρόνος προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά και τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ. Οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν αρχικές δηλώσεις που υποβάλλονται ως και σήμερα επίσης δεν θα υπόκεινται σε επιβολή προστίμου αλλά, εφόσον είναι χρεωστικές, μόνο σε τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩ
% ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ
ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ
2.413.624
3.112.376.786
41,80%
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ
1.074.305
326.521.256
18,60%
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ
2.286.964
         0
39,605%
ΣΥΝΟΛΑ
5.774.893
2.785.885.530
100,00%

Πηγή: Eφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: