Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μετά τις κάλπες έρχεται αναδρομική... λυπητερή

Μετά τις κάλπες έρχεται αναδρομική... λυπητερή

eforia_foroi.jpg

ΕφορίαΤις ειδοποιήσεις τους για την πληρωμή επιπλέον φόρων θα λάβουν χιλιάδες αγρότες, μικρές και μεγάλες εταιρείες, αλλά και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και σκαφών αναψυχής | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Σημαντικές αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα σημάνει για χιλιάδες φορολογούμενους αγρότες, μικρές και μεγάλες εταιρείες, αλλά και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και σκαφών αναψυχής η εφαρμογή, αμέσως μετά τις εκλογές, διατάξεων που ψηφίστηκαν με τους «μνημονιακούς» νόμους του καλοκαιριού.
Μπορεί τα κόμματα προεκλογικά να υπόσχονται κατάργηση ορισμένων φορολογικών μέτρων, τα οποία εξοντώνουν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες όπως αυτή των αγροτών, όμως μέχρι να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις αυτές η Εφορία προχωράει κανονικά στην εφαρμογή των νέων διατάξεων και στην αποστολή του σχετικού «λογαριασμού».
Πρόκειται για την αύξηση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης, αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014, για περίπου 620.000 αγρότες, κατόχους αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, πισίνων, σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, αλλά και για δεκάδες χιλιάδες Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.
Ολοι οι προαναφερθέντες σύντομα θα λάβουν μέσω του συστήματος TAXISNET ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για την πληρωμή επιπλέον φόρων ή την καταβολή πρόσθετης προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου έτους.
Για τους αγρότες η σχετική διάταξη του νόμου 4336/2015 προβλέπει διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55% αναδρομικά για τη χρήση του 2014.
Ο συντελεστής αυτός είχε μειωθεί στο 27,5% με προηγούμενη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, όμως επέστρεψε και πάλι στο 55%, με αποτέλεσμα περίπου 620.000 αγρότες που ήδη έχουν υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους και έχουν λάβει από το σύστημα TAXISNET τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, να περιμένουν μετά τις εκλογές νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους.
Αναδρομική αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος προβλέπεται και για ορισμένα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.
Για τις Ανώνυμες Εταιρείες, πλην τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και τις λοιπές κεφαλαιουχικές εταιρείες, καθώς επίσης και για τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις συνεταιρισμών η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξάνεται από το 80% στο 100% του κύριου φόρου αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014.
Συνεπώς όσες από τις εταιρείες και τις νομικές οντότητες αυτών των περιπτώσεων έχουν ήδη πληρώσει τον φετινό φόρο εισοδήματος με προκαταβολή 80% έναντι του επόμενου έτους θα κληθούν εκτάκτως να πληρώσουν, με νέα τροποποιητική πράξη άμεσου προσδιορισμού φόρου που θα εκδοθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISNET, την επιπλέον διαφορά φόρου που αντιστοιχεί στην αύξηση της προκαταβολής από το 80 στο 100%.
Νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος, στα οποία θα αναγράφονται οι επιπλέον χρεώσεις με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, θα λάβουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής κ.λπ.

Φόρος πολυτελείας

Με τις πρόσφατες διατάξεις ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αυξήθηκε κατά 30% για τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2014 Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και πισίνες, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επεκτάθηκε και σε όσους φορολογούμενους κατέχουν σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.
Ειδικότερα, για όσους κατείχαν το 2014 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών και για όσους κατείχαν πέρσι πισίνες ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από το 10% στο 13% του ισχύοντος, κατά περίπτωση, τεκμηρίου διαβίωσης.
Επίσης σε όσους κατείχαν το 2014 σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης μήκους άνω των 5 μέτρων επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογιζόμενος με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης που ισχύει για το κάθε σκάφος.
Από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης των σκαφών αναψυχής εξαιρούνται μόνο τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο –τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτι–, τα οποία προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: