Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Βαρύς κι ασήκωτος ο λογαριασμός

Βαρύς κι ασήκωτος ο λογαριασμός

ypourgeio_oikonomikon.jpg

Yπουργείο ΟικονομικώνΠηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης να ληφθούν νέες αποφάσεις που θα οδηγούν σε συμπληρωματικά μέτρα | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Κανένα «σκόντο» επί του λογαριασμού των 13 δισ. ευρώ του νέου Μνημονίου που θα κληθούν να πληρώσουν μετεκλογικά περίπου 6 εκατ. νοικοκυριά δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι δανειστές. Το αντίθετο, μάλιστα.
Πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης να ληφθούν νέες δυσάρεστες αποφάσεις που θα οδηγούν σε συμπληρωματικά μέτρα.
Και αυτό γιατί κάποιες από τις παραδοχές του 2016 είναι πιθανό να μην οδηγήσουν στο επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και δη στους στόχους που έχουν να κάνουν με τα πρωτογενή πλεονάσματα (-0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% το 2016, +1,75% το 2017 και +3,5% το 2018).
Αυτό σημαίνει ότι όταν το κουαρτέτο των θεσμών αφιχθεί επί ελληνικού εδάφους τον Οκτώβριο, ενδεχομένως να θέσει θέμα επαναξιολόγησης του Μνημονίου που θα αλλάξει επί τα χείρω την υφιστάμενη «συνταγή» λιτότητας και των εφαρμοστικών νόμων.
Αλλωστε, ένα πρώτο στίγμα δόθηκε στο Eurogroup που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο Λουξεμβούργο.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι επέστησαν την προσοχή στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το γεγονός ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει πάση θυσία τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα.
Επισήμαναν δε ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά θα πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου» στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το Ασφαλιστικό, την κατάρτισή του προϋπολογισμού για το 2016, το νέο Μεσοπρόθεσμο (2016 - 2019) και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Εφόσον υλοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες και μερικές ακόμη τότε θα έρθει και το… καρότο των 3 δισ. ευρώ που περιμένει η χώρα ως υπόλοιπο από την πρώτη δόση.
Ακόμη και έτσι να μείνει ο «λογαριασμός» της συμφωνίας είναι βαρύς και ασήκωτος για όλους τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Μόνο για το 2015 τα φορολογικά βάρη αυξάνουν κατά 3 δισ. ευρώ ενώ στη διετία 2016 - 2017 οι επιβαρύνσεις φτάνουν στα 10 δισ. ευρώ.

Αυξήσεις

Αναλυτικότερα όμως η «βαρυχειμωνιά» του Μνημονίου έχει ως εξής:
•Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - επιχειρήσεις: προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100% όσον αφορά στις Α.Ε., ΕΠΕ, συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Αντιθέτως, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 75% για τις προσωπικές επιχειρήσεις (Ομόρρυθμες - Ετερόρρυθμες) και τις αστικές εταιρείες θα ισχύσει για το οικονομικό έτος 2016 (χρήση 2015).
•Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - αγρότες: διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, με αναδρομική ισχύ (από 1/1/2015) για τη χρήση του 2014.
Ουσιαστικά, με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.
Ο συγκεκριμένος συντελεστής είχε μειωθεί στο 27,5% με τον νόμο 4328/2015. Τούτο θα οδηγήσει σε πρόσθετα φορολογικά βάρη για περισσότερους από 600.000 αγρότες, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ήδη υποβάλει τις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις.
Πλέον, θα πρέπει να τυπωθούν και να διανεμηθούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα στους υπόχρεους, στα οποία θα προβλέπεται η προσαυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο οικονομικό έτος.
Οσοι υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις θα λάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα όπου θα περιλαμβάνεται προκαταβολή φόρου 55% αντί για 27,5%.
•Συντελεστές φορολόγησης εταιρικών κερδών: ο συντελεστής επί των εταιρικών κερδών, με περίοδο αναφοράς τη χρήση του 2014, θα ανέλθει στο 29% από 26% που ίσχυε μέχρι πρότινος, μόνο για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (όλα τα νομικά πρόσωπα/ κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις όπως οι Α.Ε., ΕΠΕ, και όποιες Ο.Ε.-Ε.Ε. δεν έχουν απλογραφικά βιβλία).
Από τις διατάξεις εξαιρούνται οι προσωπικές (Ο.Ε. και Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία) και οι ατομικές επιχειρήσεις.
•Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: προβλέπεται αύξηση του συντελεστή κατά 30%, από το 10% στο 13%, του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.
Επιπλέον, ο φόρος αυτός επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.
•Εισφορά αλληλεγγύης: αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς (αναδρομική ισχύ από 1/1/2015) για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά.) με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Παράλληλα, προωθείται η ενσωμάτωσή της στον φόρο εισοδήματος από το 2016, ενώ οι μισθωτοί θα βιώσουν άμεσα τις επικείμενες αλλαγές μέσω της αυτόματης πτωτικής αναπροσαρμογής των μηνιαίων αποδοχών τους λόγω αυξημένων παρακρατήσεων.
Η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα συρρικνώσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς (για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν καταβάλλεται εισφορά).
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο (με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης).
Οι συντελεστές υπερδιπλασιάζονται ανάλογα με τη κλίμακα και κυμαίνονται μέχρι 100.000 ευρώ από 0,7% έως 4%, ενώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα επιβάλλονται συντελεστές 6% και 8%.
•Μείωση ακατάσχετου ορίου: μειώνονται όλα τα όρια για τις κατασχέσεις στα 1.000 ευρώ, ενώ το υπερβάλλον του νέου ορίου ποσόν θα κατάσχεται στο σύνολό του.
Σε ό,τι αφορά μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, το ακατάσχετο όριο 25% καταργείται και μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ (καθαρό ποσόν αφού αφαιρεθούν οι εισφορές).
Ειδικά για περιπτώσεις πολιτών που δοκιμάζονται οικονομικά θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% για το τμήμα του μισθού ή της σύνταξης μεταξύ των 1.000 και 1.500 ευρώ (δηλαδή 250 ευρώ).
Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το ακατάσχετο ποσόν από έναν τραπεζικό λογαριασμό για κάθε φορολογούμενο.
•Κατάργηση έκπτωσης φόρου εισοδήματος: καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.
•ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών 30% από την 1η Οκτωβρίου στα νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη και Κως, ενώ από την 1/6/16 καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά.
Οι υφιστάμενοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν μόνο στα πλέον απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: