Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πανίσχυροι οι εργοδότες

Πανίσχυροι οι εργοδότες

elstat.jpg

Ραγδαία μείωση των μισθών καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στο β' τρίμηνο του 2015
Η λήξη της μετενέργειας πολλών κλαδικών συμβάσεων μέσα στο β’ τρίμηνο του 2015 ευθύνεται για τη μείωση των μισθών που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με επαΐοντες της αγοράς εργασίας, μόλις έπαυσε η προστασία που προσφέρουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο εκβιαστικό δίλημμα «απολύεσαι ή δέχεται να μειώσεις τον μισθό σου»...
Καθίσταται προφανές από την πραγματικότητα ότι όσοι μισθωτοί βρέθηκαν έμπροσθεν τέτοιων «καλών εργοδοτικών πρακτικών», το μόνο που μπορούσαν να κάνουν για να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους και να μην πέσουν στον «κυκεώνα» της ανεργίας, ήταν να δεχθούν τις εκβιαστικές προτάσεις και να υπογράψουν τις μειώσεις.
Αυτή όμως η αποθράσυνση των εργοδοτών έχει αιτία και δεν είναι άλλη από τη μνημονιακή πολιτική μείωσης μισθών και απίσχνανσης των εργασιακών σχέσεων που επιβλήθηκαν από τους δανειστές και υποψήφιους σωτήρες της ελληνικής οικονομίας, όπως ο πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης που τώρα ανέλαβε τον ρόλο του όψιμου προστάτη των μισθών.
Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος προκειμένου να εξυπηρετήσει τις διαταγές των δανειστών, δεν δίστασε να ποδοπατήσει και τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας του ΟΗΕ που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Κανένα περιθώριο

Οπως μάλιστα αναγράφεται στην τελευταία έκθεση για την οικονομία της ΓΣΕΕ: «Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας επηρέασε την κατανομή της κοινωνικής και της πολιτικής ισχύος υπέρ των εργοδοτών, περιορίζοντας δραματικά τα περιθώρια διεκδίκησης των εργαζομένων κατά τη συλλογική διαπραγμάτευση για τη σύναψη κλαδικών ΣΣΕ».
Πράγματι, η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, καθώς και ο περιορισμός της διάρκειας και κυρίως η αλλοίωση του περιεχομένου της μετενέργειας των ΣΣΕ, περιορίζουν τις επιλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο δίλημμα, είτε της αποδοχής των όρων που προτείνει η εργοδοτική πλευρά είτε της άρνησης υπογραφής νέας σύμβασης, με κίνδυνο να υποστούν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερες απώλειες μισθών και θεσμικών δικαιωμάτων.
Κατά συνέπεια, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις (που προώθησε και ψήφισε ο σημερινός τιμητής Γ. Βρούτσης) που έχουν γίνει βρίσκονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας τις οποίες έχει επικυρώσει η χώρα και τη δεσμεύουν, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα της εργασίας.
Μόνη ασπίδα
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η αποκέντρωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε όφελος των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων εργασίας και η μη επέκταση της ισχύος, κυρίως των κλαδικών ΣΣΕ, σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους αναπόφευκτα οδηγούν πρωτίστως σε:
● δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων που καλύπτονται από ΣΣΕ,
● μισθολογικό dumping μεταξύ των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου,
● αποδυνάμωση του ρόλου των κλαδικών εργοδοτικών οργανώσεων και των κλαδικών ομοσπονδιών των εργαζομένων,
● περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενισχύοντας παράλληλα την υφεσιακή διολίσθηση της οικονομίας.
Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι η μόνη ασπίδα προστασίας στις μειώσεις μισθών είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που είχε διαπιστώσει και είχε άμεσα φροντίσει να αποκαταστήσει ο τέως υπουργός Π. Σκουρλέτης, χωρίς όμως το νομοσχέδιο που ανέτρεπε αυτές τις καταστάσεις να προωθηθεί προς ψήφιση λόγω των πιέσεων των δανειστών και των εσωτερικών «εχθρών» των εργαζομένων.

Νέα βουτιά 4,2% το β' τρίμηνο του 2015

Ραγδαία μείωση των μισθών καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στο β' τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο μη διορθωμένος δείκτης παρουσιάζει μείωση 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης μισθών που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ αφορά το σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών). Αναλυτικότερα, με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:
■ Ο Δείκτης Μισθών, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών) του β' τριμήνου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του β’ τριμήνου 2014, παρουσιάζει μείωση κατά 4,2% έναντι μείωσης 2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.
■ Ο Δείκτης Μισθών του β' τριμήνου 2015, με εποχική διόρθωση, αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του β' τριμήνου 2014 υποχωρεί 2,1% έναντι πτώσης 2,7% κατά τη σύγκριση του 2014 προς το 2013.
■ Ο Δείκτης Μισθών με διόρθωση εργάσιμων ημερών, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση του β' τριμήνου 2015 έναντι του αντίστοιχου Δείκτη του β' τριμήνου 2014, υποχωρεί 4,2% έναντι πτώσης 2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Οταν ο Βρούτσης κουνάει το δάχτυλο...

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ρίχνει τις ευθύνες για την πτώση των μισθών κατά 4,2% το β τρίμηνο του 2015 ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Κατά τον χαρακτηρισμένο ως... Προκρούστη των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, «μια σειρά από ανεύθυνες ενέργειες, παραλείψεις και τραγικούς χειρισμούς στην αγορά εργασίας και στην οικονομία κατάφεραν να ανακόψουν την αυξητική πορεία στους μισθούς».
Ο κ. Βρούτσης στέκεται στο ένα και μοναδικό τρίμηνο που καταγράφηκε αύξηση των μισθών, για να εξάρει τη δική του πολιτική στο υπουργείο Εργασίας.
«Από το γ' τρίμηνο του 2010 και μετά από 16 τρίμηνα συνεχόμενης μείωσης, το αρνητικό κλίμα του δείκτη μεταβολής μισθών ανεστράφη σε θετικό εντός του 2014. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ωρίμανσης των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα, που άρχισαν να αποδίδουν καρπούς υπέρ των εργαζομένων», ανέγραψε ο κ. Βρούτσης.
Ωστόσο ο έμπειρος στις περικοπές υπουργός, με τις διαρκείς αποτυχίες στην πραγματική επίλυση των προβλημάτων του κόσμου της εργασίας, στέκεται μόνο στο γεγονός και δεν αναλύει τις αιτίες, οι οποίες δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: