Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Διευρύνονται οι απώλειες στις διεθνείς αγορές

Διευρύνονται οι απώλειες στις διεθνείς αγορές

Πρώτη καταχώρηση: 01/09/2015 - 12:52
Τελευταία δημοσίευση: 13:33Οικονομία
Διευρύνονται οι απώλειες στις διεθνείς αγορές
Ενισχύονται οι πτωτικές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας, που προκάλεσαν εκ νέου ανησυχίες αναφορικά με την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ο επίσημος δείκτης για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Κίνας τον Αύγουστο υποχώρησε στις 49,7 μονάδες, που είναι η χαμηλότερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2012, έναντι 50 μονάδων τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της δραστηριότητας. Ένας άλλος δείκτης για την πορεία της κινεζικής μεταποίησης, o Caixin, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έξι ετών και πλέον (στις 47,3 μονάδες από 47,8 μονάδες τον Ιούλιο).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 καταγράφει σήμερα πτώση 2,6%, ενώ και τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και του Παρισιού - σημειώνουν αντίστοιχες απώλειες. Στην Ασία, ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, που παρουσίασε τεράστιες διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, υποχώρησε σχεδόν 5% στις αρχές της συνεδρίασης, για να κλείσει με πτώση 1,2%, καθώς στη συνέχεια υπήρξαν εντολές για αγορές των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, όμως, κατρακύλησαν 6%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,8% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με πτώση 2,2%.
Τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραψαν τον Αύγουστο τη χειρότερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων ετών, λόγω ανησυχιών για την ανάπτυξη της Κίνας και την αβεβαιότητα για το χρόνο και τον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Ο Stoxx Europe 600 είχε απώλειες 8,5% τον Αύγουστο, που είναι οι μεγαλύτερες από τον Αύγουστο του 2010. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones μειώθηκε περισσότερο από 6% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2010. Οι προκαταρκτικές συναλλαγές δείχνουν ότι ο Dow Jones θα ξεκινήσει σήμερα με πτώση 1,4%, αν και οι συναλλαγές αυτές δεν αντανακλούν αναγκαστικά την πορεία του δείκτη μετά την έναρξη της συνεδρίασης.
Τα τελευταία στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση υπογραμμίζουν τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την ανάπτυξη της Κίνας, έγραψε αναλυτής της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole σε σημείωμα στους πελάτες. «Η φανερή αδυναμία των Κινέζων αξιωματούχων να περιορίσουν τις μαζικές πωλήσεις στην αγορά» διογκώνει τις ανησυχίες που υπάρχουν, σημείωσε ο αναλυτής.

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: