Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 700 δισ. τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα

700 δισ. τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα

yourgeio_oikonomikon.jpg

Υπουργείο ΟικονομικώνΜε εισοδηματικά, περιουσιακά κ.ά. κριτήρια αλλάζουν οι όροι για όσους έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις και αυξάνεται το επιτόκιο στο 5% για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον νέο υπουργό Οικονομικών τα απλήρωτα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία, τα οποία αυξήθηκαν κατά 645 εκατ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο, φθάνοντας συνολικά τα 79,1 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό μπορεί να υπολείπεται κατά μερικά δισεκατομμύρια του δανείου των 86 δισ. που θα λάβει η Αθήνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), όμως, από τον επόμενο μήνα που θα ξεκινήσει η «φορο-τρέλα» με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας, του φόρου πολυτελείας συν αυτά του φόρου εισοδήματος, είναι σίγουρο ότι θα το ξεπεράσει.
Η δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προβλέπεται να ξεχειλίσει, ενώ τα «κακά» νέα για τους οφειλέτες, μικρούς και μεγάλους, είναι πολλά.
Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει πια η ρύθμιση με τα 20 ευρώ τον μήνα και τις 100 δόσεις παρά μόνο η πάγια με τις 12.
Ειδικά για τις 100 δόσεις πρέπει να σημειωθεί ότι οι όροι της ρύθμισης αλλάζουν επί τα χείρω γι’ αυτούς που είναι μέσα - κι αυτό είναι μνημονιακή υποχρέωση. Δύο είναι οι βασικές αλλαγές:
• Η αύξηση του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Οσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5% από 3% που είναι μέχρι τώρα.
• Με κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ.) που θα καθορίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα κριθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση άρα και σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών ανά μήνα.
Δεύτερο δυσάρεστο νέο είναι ότι πολύ σύντομα θα τεθούν σε ισχύ οι σκληροί όροι του νέου Μνημονίου που υπέγραψε με τους δανειστές η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίοι προβλέπουν:
• Μείωση του ακατάσχετου για μισθούς και συντάξεις στα 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε ώς τώρα!
• Νέο αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ένταση των κατασχέσεων.
• Κατάρτιση λίστας με όσους χρωστάνε πάνω από 70.000 ευρώ, στους οποίους θα γίνουν οι πρώτες κατασχέσεις. Από εκεί και πέρα, ο πήχης θα κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά.
• Πλέον δεν ισχύει το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών - συντάξεων.

«Φρέσκα» χρέη

Σε ό,τι αφορά την «ακτινογραφία» των χρεών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, μόνο τον Αύγουστο, εν μέσω των capital controls, δημιουργήθηκαν νέα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 645 εκατ. ευρώ έναντι 388 εκατ. ευρώ που ήταν ο ρυθμός αύξησης με τον οποίο «έτρεξαν» τον Ιούλιο.
Τα «φρέσκα» χρέη προς το Δημόσιο έφτασαν έτσι από τον Ιανουάριο ώς τον Αύγουστο τα 6,923 δισ. ευρώ.
Αν υπολογίσει κανείς ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 645 εκατ. ευρώ έμεναν απλήρωτα επί 90 μέρες (από τον Μάιο δηλαδή), προκύπτει ότι τουλάχιστον 1 δισ. χρέος «λιμνάζει» από τον Ιούνιο και μετά που δεν έχει καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμο.
Αν προσθέσει κανείς και τον όγκο των 72,180 δισ. ευρώ, των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών δηλαδή, τότε οι συνολικές απλήρωτες οφειλές προσεγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: