Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Κόκκινος Οκτώβρης για ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις και θέρμανση

Κόκκινος Οκτώβρης για ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις και θέρμανση

Η καταγραφή υποχρεώσεων στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε από το τέλος αυτού του μήνα μέχρι το τέλος του επόμενου προκαλεί ζαλάδα.
kokkinos-oktwbris-gia-enfia-100-doseis-kai-thermansi
 
Η καταγραφή υποχρεώσεων στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε από το τέλος αυτού του μήνα μέχρι το τέλος του επόμενου, προκαλεί ζαλάδα.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν… πελαγώσει καθώς δεν γνωρίζουν ποιο από τα ειδοποιητήρια καταβολής φόρων πρέπει να αποστείλουν πρώτο. Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με τους  δανειστές για τα… επόμενα μέτρα, περισσότερα από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τα υφιστάμενα. 

Ερχονται τα εκκαθαριστικά

Το… πάρτι ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Περίπου 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ήτοι περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Μια ημέρα αργότερα, την πρωτομηνιά, θα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά (τουλάχιστον την 1η ομάδα των νησιών) και να επιβληθεί ο αυξημένος συντελεστής στα ξενοδοχεία. Ειδικά οι νησιώτες του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες) δεν γνωρίζουν πόσο θα πληρώνουν το ψωμί και το γάλα από την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι το νησί τους στην πρώτη «ομάδα» ή όχι; Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Ο ΕΝΦΙΑ και τα νέα δεδομένα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μετά τις 10 Οκτωβρίου –η τελευταία προθεσμία που έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι η 26η Οκτωβρίου- θα πρέπει να σταλούν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση, περίπου 600 εκατ. ευρώ- θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Οκτώβρη.
Στις 15 Οκτωβρίου, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι δόσεις για τους περίπου 850.000 φορολογούμενους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προφανώς οι δόσεις που θα πρέπει να καταβάλλονται από το τέλος Οκτώβρη και μετά θα είναι αυξημένες και λόγω της αύξησης των επιτοκίων αλλά και εξαιτίας της ρήτρας που προβλέπει μείωση στον αριθμό των δόσεων για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Τελεσίγραφο για τα ανασφάλιστα οχήματα

Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να παραλάβουν ειδοποιητήριο και οι έχοντες ανασφάλιστο αυτοκίνητο. Θα τους δοθεί χρονικό περιθώριο 8 ημερών για να πάνε στις ασφαλιστικές εταιρείες και να κλείσουν συμβόλαιο. Εκτός από το αντίτιμό του, θα πρέπει να πληρώσουν και 250 ευρώ παράβολο.
Αξέχαστη θα μας μείνει η τελευταία ημέρα του Οκτώβρη. Μέσα σε μια ημέρα θα πρέπει να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, ο αυξημένος φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (λόγω αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου), η αυξημένη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και 1η δόση του ΦΠΑ για το 3ο τρίμηνο η οποία βεβαίως θα περιλαμβάνει και τις συνέπειες από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ μετά τις 20 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: