Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Reuters: Τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Reuters: Τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

trapezes-atm.jpg

Αρχικά τα κεφάλαια που θα εκταμιευτούν θα είναι ύψους 10 δισ. ευρώ | EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Τους όρους με τους οποίους θα δοθούν τα κεφάλαια διάσωσης για τα πιστωτικά ιδρύματα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Αρχικά τα κεφάλαια που θα εκταμιευτούν θα είναι ύψους 10 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, τα χρήματα στις τράπεζες θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό και όχι στους ισολογισμούς τους.
Αρχικά τα κεφάλαια που θα εκταμιευτούν θα είναι ύψους 10 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν άμεσα στις ελληνικές τράπεζες.
Τα ιδρύματα θα λάβουν νέα κεφάλαια μόνο όταν ολοκληρωθούν τα stress tests μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως αποκαλύπτουν πηγές στο Reuters.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια στις ευρωπαϊκές αρχές προτού λάβουν νέα ρευστότητα. Την επίβλεψη θα έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Θα ακολουθήσει νέα «ένεση» ρευστότητας 15 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους.
Μόλις εγκριθούν τα σχέδια των τραπεζών εγκριθούν, τις νέες μετοχές των τραπεζών θα τις κατέχει το ΤΧΣ και όχι οι ευρωπαϊκές αρχές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις τράπεζες να διενεργούν κανονικά τις δραστηριότητές τους προσθέτει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, επικαλούμενος τις πηγές του.

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης

Τον Οκτώβριο αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση από τους «θεσμούς» των μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα υπάρξει μία πρώτη εκτενής επισκόπηση τον Οκτώβριο. Υπάρχει μία προσεκτική ισορροπία μεταξύ των μέτρων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής» υποστήριξε Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως το πακέτο των μέτρων λαμβάνει υπόψιν την αβεβαιότητα των οικονομικών εξελίξεων.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters επικαλέστηκε τη ραγδαία αλλαγή στάσης των ελληνικών αρχών, τις τελευταίες εβδομάδες, που επέτρεψαν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Να σημειώσουμε πως οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο πως οποιαδήποτε συζήτηση για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, θα γίνει σε κάποιο επόμενο στάδιο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: