Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Financial Times: Γερμανικά "αγκάθια" στο Eurogroup

Financial Times: Γερμανικά "αγκάθια" στο Eurogroup

Πρώτη καταχώρηση: 13/08/2015 - 09:55
Τελευταία δημοσίευση: 09:55Οικονομία
Financial Times: Γερμανικά αγκάθια στο Eurogroup
Η Γερμανία επέκρινε την συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές ως ανεπαρκή, διαταράσσοντας τις προσπάθειες ενόψει Eurogroup να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα διάσωση 85 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αναφέρουν οι Financial Times, σχολιάζοντας έγγραφο με ενστάσεις του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας παρουσίασε τις ενστάσεις του σε έγγραφο που έστειλε στα υπουργεία Οικονομικών των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης, λίγες ώρες πριν το ελληνικό κοινοβούλιο κληθεί να συζητήσει την Τετάρτη το επίπονο πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που έγινε δύσκολα αποδεκτό από την ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Οι γερμανικές ενστάσεις μπορεί να προμηνύουν μια δύσκολη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την συμφωνία ή θα προσφέρουν στην Αθήνα ένα δάνειο-γέφυρα για να δώσουν στους διαπραγματευτές περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν την συμφωνία.
Το Βερολίνο δεν διευκρίνισε αν θα ζητήσει αύριο να υπάρξει μια τέτοια καθυστέρηση. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι απορρίπτει την συμφωνία και τόνισε ότι απλά «θέτει ορισμένα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν στο Eurogroup».
Tα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις καθυστερήσεις σε προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, την βιωσιμότητα του χρέους και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει βοηθήσει τους θεσμούς της Ε.Ε. να χρηματοδοτήσουν τα δύο προηγούμενα ελληνικά πακέτα.
Η γερμανική παρέμβαση ξυπνά μνήμες από την επεισοδιακή Σύνοδο του περασμένου μήνα, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της δυνατότητας μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Αποτελεί ένα πλήγμα στην αισιοδοξία που επικρατούσε στις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει έγκαιρα ώστε η Αθήνα να πληρώσει το χρέος 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Το γερμανικό έγγραφο παραδέχεται ότι «μεγάλα μέρη» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα περιλαμβάνονται στην συμφωνία, από την φορολογία ως τις ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων. Αλλά επισημαίνει ότι κάποια μέτρα έχουν μετατεθεί για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και ότι κάποια άλλα «δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα». Το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαίτερα για την προτεινόμενη καθυστέρηση στην συγκρότηση ενός ταμείου ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.
Μετά από διαφωνίες για το πώς θα επιμεριστεί ο έλεγχος του ταμείου ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς της Ε.Ε., οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να επιλύσει το ζήτημα μια task force τον Δεκέμβριο. Η γερμανική έκθεση λέει ρητά: «απλά η δημιουργία μιας task force δεν είναι αρκετή».
"Μια task force δεν είναι αρκετή"
Το Βερολίνο ανησυχεί περισσότερο από όλα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ειδικά από την στιγμή που η πρόσφατη αναταραχή έπληξε σκληρά την οικονομία. Η Ε.Ε. προέβλεψε την Τετάρτη, ότι μετά από πτώση 2,3% του ΑΕΠ φέτος και 1,3% το 2016, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2017.
Το γερμανικό έγγραφο γράφει: «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι υψηλότερες από ότι αναμενόταν. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανοιχτά ζητήματα».
Το ερώτημα της βιωσιμότητας δημιουργεί στην Γερμανία ανησυχίες για την μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Το έγγραφο του Βερολίνου αναφέρει: «Προσυπογράφει πλήρως το ΔΝΤ τους όρους (conditionality) που περιλαμβάνει το πρόγραμμα», που είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τις προγραμματισμένες εκταμιεύσεις. Το Βερολίνο ανησυχεί ότι μολονότι το Ταμείο έχει στηρίξει και έχει λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να αποφασίσει να μην συγχρηματοδοτήσει το τριετές σχέδιο ως το φθινόπωρο.
Τα νομικά έγγραφα που ετοιμάζονται για την παροχή πόρων διάσωσης αναφέρουν ότι ο ESM, το ταμείο διάσωσης της Ε.Ε., μπορεί να χρηματοδοτήσουν μέχρι και το σύνολο του πακέτου, ανάλογα με την απόφαση του ΔΝΤ.
Αυτό κάνει πιο δύσκολο να περάσει το πακέτο στις πιο δύσπιστες χώρες, με πρώτη από όλη την Γερμανία, όπου το κοινοβούλιο θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε: «Είναι σημαντικό για εμάς να συμμετέχει και το ΔΝΤ».
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι η Επιτροπή εργάζεται με το Ταμείο για μια ανακοίνωση του ΔΝΤ που θα έχει στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες του Βερολίνου.
Εν τω μεταξύ, το MoU, που έχουν στην κατοχή τους οι F.T., κάνει σαφές πόσο δύσκολο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ειδικά ενόψει της διαφαινόμενης διάσπασης στο κόμμα του. Αποκαλύπτει πόσο μεγάλος θα είναι ο εξωτερικός έλεγχος στην ελληνική οικονομία, πόσο γρήγορα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις η Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και πόσο απαιτητικοί είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Στους στόχους περιλαμβάνεται η μετατόπιση από ένα πρωτογενές έλλειμμα 0,25% φέτος σε πλεονάσματα 0,5% την επόμενη χρονιά, 1,75% το 2017 και 3,5% από το 2018 και μετά.
Δεδομένων των προβλέψεων του εγγράφου ότι η ελληνική οικονομία οδεύει για πρωτογενές έλλειμμα το 2015 εφόσον δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να πιάσει δουλειά άμεσα.
Θέλοντας να εξασφαλίσει κάτι για τους αριστερούς υποστηρικτές του, ο κ. Τσίπρας έχει καταφέρει να συμπεριλάβει στο MoU ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα. Οι προετοιμασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, με στόχο την εφαρμογή τον Απρίλιο του 2016.
Ωστόσο, είναι ένα σκληρό πρόγραμμα. Αλλά η Γερμανία θα ήθελε να είναι πιο σκληρό.
Πηγή: Financial Times, euro2day.gr

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: