Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Τα capital controls «φρέναραν» τα χρέη προς την εφορία

Τα capital controls «φρέναραν» τα χρέη προς την εφορία

Γιατί τον Ιούλιο των capital controls, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν λιγότερο από κάθε άλλο μήνα εδώ και χρόνια.
ta-capital-controls-frenaran-ta-xrei-pros-tin-eforia
 
Τον Ιούλιο των capital controls, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τηνεφορία αυξήθηκαν λιγότερο από κάθε άλλο μήνα εδώ και χρόνια. Πώς συνέβη αυτό; Συνδυασμός παραγόντων: οι σοβαρές φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα –η 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά η πληρωμή του φόρου νομικών προσώπων- μετατέθηκε για το τέλος Αυγούστου. Ο δεύτερος λόγος ήταν η αυξημένη συμμετοχή στη ρύθμιση των 100 δόσεων υπό τον φόβο ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα οδηγούσε –όπως και συνέβη- σε αδυναμία τακτοποίησης με ευνοϊκούς όρους κάθε υποχρέωσης προς το δημόσιο. Όσο για τον τρίτο λόγο, ήταν, πιθανότατα και ο πιο σημαντικός. Ειδικά στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, οφειλέτες, φοβούμενοι το «κούρεμα» των καταθέσεων, έσπευσαν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις –είτε με τραπεζικό έμβασμα μέσω e-banking είτε ακόμη και με πληρωμές μέσω ATM προκειμένου να «αξιοποιήσουν» το υπόλοιπο των καταθέσεών τους.
 
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν μόλις κατά 388 εκατομμύρια ευρώ που είναι και η καλύτερη «επίδοση» σε μηνιαία βάση για το 2015. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν σχηματιστεί από τις αρχές του χρόνου, διαμορφώθηκαν στα 6,278 δισεκατομμύρια ευρώ από 5,89 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Όσον αφορά στις παλαιές οφειλές, αυτές μειώθηκαν –λόγω της ρύθμισης των 100 δόσεων- στα 72,277 δισεκατομμύρια ευρώ από 72,477 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο. Έτσι, τα συνολικά χρέη προς την εφορία, διαμορφώνονται πλέον στα 78,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: