Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα νέα προαπαιτούμενα και ποιους θα πλήξουν

Τα νέα προαπαιτούμενα και ποιους θα πλήξουν

trakter.jpg

Τα νέα προαπαιτούμενα και ποιους θα πλήξουνΜε τη σταδιακή εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου με αυτόν του διανεμόμενου στην αγορά πετρελαίου κίνησης η διαφορά θα μηδενιστεί, οπότε θα πάψει να υπάρχει και η οποιαδήποτε επιστροφή προς τους αγρότες
Επί τα χείρω αλλαγές σε εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου για 700.000 μικρομεσαίους, ΦΠΑ, 100 δόσεις και αγροτικό πετρέλαιο περιλαμβάνει το πακέτο με τα νέα προαπαιτούμενα που θα έρθει μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση για ψήφιση -εκτός απροόπτου- αυτήν την Πέμπτη στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα οριστικοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο έπειτα από πολύωρες συναντήσεις που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, με τους αξιωματούχους των θεσμών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα προαπαιτούμενα δεν θα περιλαμβάνεται το μέτρο της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που πήρε παράταση για τον Οκτώβριο και για το οποίο η κυβέρνηση έδωσε μάχη ώστε να μην εφαρμοστεί από τώρα.
Τα ίδια συνέβησαν με τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, με τους εκπροσώπους Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΜΣ να ασκούν ισχυρότατες πιέσεις προκειμένου αυτές να τεθούν από φέτος σε ισχύ. Πράγμα που δεν συνέβη τελικά και οι νέες επιβαρύνσεις για τον αγροτικό πληθυσμό είναι αυτές που θα προκύψουν από την αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, που θα γίνει σε δύο φάσεις.
Τα «κακά» νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα εκτός της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας (φυσικού αερίου), προϊόντων και επαγγελματικών κλάδων, το άνοιγμα των οποίων συνέβη μόνο στα… χαρτιά, προβλέπονται τα εξής:
1 Εκτακτη εισφορά: Αλλαγή της κλίμακας της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με την επιβολή φόρου 6% για όλα τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, ο συντελεστής της εισφοράς πρόκειται να αυξηθεί από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 έως 100.000 ευρώ, να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία δηλώνονται μόνο από 230 άτομα. Αυτό θα οδηγήσει σε:
■ Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβάλλεται με ακόμη υψηλότερο συντελεστή 6% επί του συνολικού εισοδήματος αντί 4% που προβλέπει η πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη (θα ενεργοποιηθεί από τον Αύγουστο). Ετσι ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ, εάν «περάσει» η πρόταση των δανειστών, θα επιβαρυνθεί με εισφορά αλληλεγγύης 3.300 ευρώ τον χρόνο αντί 2.200 ευρώ που προβλέπεται με τον συντελεστή 4% της εισφοράς.
■ Μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για περίπου 230 φορολογουμένους με πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Ο συντελεστής με τον οποίο επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους θα μειωθεί από 8% σε 6%. Για φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 510.000 ευρώ η μείωση αυτή σημαίνει φορολογικό κέρδος 10.200 ευρώ, αφού από 40.800 ευρώ η εισφορά που θα πληρώσει θα μειωθεί στις 30.600 ευρώ τον χρόνο.
■ Καμία μεταβολή δεν θα προκύψει για τους έχοντες εισοδήματα από 100.000 έως 500.000 ευρώ, αφού διατηρείται στο 6% ο συντελεστής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
2 Προκαταβολές φόρου: Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους με «μπλοκάκια». Η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα έχει συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη από το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών. Το επόμενο έτος οι επιτηδευματίες εκτός από τον κύριο φόρο που θα τους επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%.
3 ΦΠΑ: Ο ΦΠΑ του μοσχαρίσιου κρέατος θα μειωθεί από το 23% στο 13%, αλλά αντιθέτως θα επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
4 Αγροτικό πετρέλαιο: Ο ειδικός φόρος προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά σε δύο δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα εκτιναχθεί, σε δύο δόσεις, από τα 66 στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από τα 0,066 στα 0,33 ευρώ το λίτρο! Σήμερα οι αγρότες κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους καταβάλλουν τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, και εκ των υστέρων εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης, δηλαδή το ποσό των 0,264 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ – 0,066 ευρώ = 0,264 ευρώ). Με τη σταδιακή εξίσωση του συντελεστή του αγροτικού με το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, που προωθούν κυβέρνηση και δανειστές, η διαφορά θα μηδενιστεί και θα πάψει να επιστρέφεται.

Αύξηση επιτοκίου

5 Ρύθμιση 100 δόσεων: Για αρχικό χρέος προς το Δημόσιο ύψους άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα αυξηθεί από το 3% στο 5%. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί έως 50%, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Για χρέη ύψους έως 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα παραμείνει μηδενικό μόνο εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
■ Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
■ Το χρέος του οφειλέτη κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.
■ Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%. Υπό συζήτηση παραμένει το αν θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση όσοι δεν είναι συνεπείς στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, γιατί υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και να τελειώσει η επεξεργασία των κειμένων έως αύριο. Το Μνημόνιο μαζί με το πακέτο μέτρων θα πάει στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί την Πέμπτη ως «κατεπείγον».
Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε μέχρι τις 18 Αυγούστου να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια και να δοθούν εν συνεχεία τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: