Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων

Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων

xa

Τα παράθυρα για χρήση καταθέσεων στο ΧρηματιστήριοΥστερα από 25 ημέρες υποχρεωτικής αργίας η αγορά της Αθήνας, στην οποία παρέμεναν εγκλωβισμένα χαρτοφυλάκια αξίας 48 δισ. ευρώ, επαναλειτουργεί από σήμερα το πρωί | EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Εν αναμονή του «σοκ προσαρμογής» με την επανεκκίνηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τελούν από σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά, η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές.
Υστερα από 25 ημέρες υποχρεωτικής αργίας η αγορά της Αθήνας, στην οποία παρέμεναν εγκλωβισμένα χαρτοφυλάκια αξίας 48 δισ. ευρώ από τις 26 Ιουνίου, επαναλειτουργεί από σήμερα το πρωί υπό αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων των Ελλήνων επενδυτών και με γενική απαγόρευση στις εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ για τους ξένους επενδυτές προβλέπεται πλήρης ελευθερία κινήσεων.
Στην υπουργική απόφαση που υπεγράφη την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με βάση την κοινή εισήγηση της Τραπέζης της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προβλέπεται πως οι Ελληνες επενδυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από τις τραπεζικές καταθέσεις τους για να αγοράσουν μετοχές, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να εισφέρουν «νέο χρήμα» το οποίο θα διαχωριστεί από το «παλαιό», μέσω δημιουργίας άνω των 800.000 καινούργιων λογαριασμών από τις τράπεζες.
Από την απαγόρευση εξαιρέθηκαν τα χρήματα που θα απαιτηθούν στο μέλλον για τη συμμετοχή επενδυτών σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και άλλων εισηγμένων και για την αγορά τίτλων του ελληνικού Δημοσίου (έντοκα, ομόλογα κ.λπ.).
Οι περιορισμοί αυτοί, που έχουν πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων για άνιση μεταχείριση Ελλήνων και ξένων επενδυτών, επιβλήθηκαν κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να μην υπάρξουν εκροές από τις τράπεζες προς το Χρηματιστήριο και από εκεί στο εξωτερικό εφόσον οι Ελληνες αγοράζουν μετοχές τις οποίες θα ρευστοποιούν ξένα χαρτοφυλάκια.
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων την αντίδραση των επενδυτών και πόσο ακραία θα είναι έπειτα από έναν μήνα «εγκλωβισμού», όμως η ανησυχία για την επόμενη ημέρα είναι έκδηλη καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές πιέσεις και άγριες κερδοσκοπικές κινήσεις.
Μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί για τις τράπεζες, που σε αυτή τη συγκυρία είναι ο πιο ευάλωτος κλάδος καθώς επικρατεί ομίχλη για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες τους καθώς και τον χρόνο ή τον μηχανισμό μέσω του οποίου αυτές θα καλυφθούν (ΤΧΣ, ESM κ.ά.). Οι τράπεζες επηρεάζουν επίσης με μεγάλη βαρύτητα την αγορά καθώς τα 13 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών αντιστοιχούν στο 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.
Ο φόβος ότι με την έναρξη των συναλλαγών θα μπορούσε να καταρρεύσει χρηματιστηριακά ο τραπεζικός κλάδος, μετατρέποντας σε ναρκοπέδιο τη λεωφόρο Αθηνών με αλυσιδωτές εκρήξεις στα margins των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και στις εγγυήσεις που έχουν δοθεί υπό μορφή μετοχών, είναι υπαρκτός και αποτελούσε από την πρώτη στιγμή τον κυριότερο λόγο που η κυβέρνηση, οι τραπεζίτες και πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες δεν επιθυμούσαν να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο πριν ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα.
Ενδεχομένως οι φόβοι να αποδειχθούν υπερβολικοί, ωστόσο οι απώλειες κατά τις πρώτες συνεδριάσεις αναμένονται επίπονες αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο παραστατικός τίτλος (ADR) της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη βρίσκεται 30% χαμηλότερα σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής στην Αθήνα (0,83 ευρώ έναντι 1,20 ευρώ).
Η Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν είχαν λάβει μέχρι και χθες ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα για την επαναλειτουργία της αγοράς, με εξαίρεση την απόφαση για μείωση των ορίων πάνω από τα οποία διακόπτεται αυτόματα η διαπραγμάτευση μιας μετοχής και γίνονται δημοπρασίες για τον καθορισμό της τιμής.
Τι λογίζεται «νέο χρήμα»
Νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Ελληνες για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων θεωρούνται:
► Τα εμβάσματα από το εξωτερικό.
► Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές εταιρείες.
► Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους.
► Τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
► Τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margins).
► Τα χρήματα από πληρωμές μερισμάτων, επιστροφής κεφαλαίου, τοκομεριδίων κ.ά.
► Κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.ά.).
«Παγωμένα» τα αμοιβαία
Σε ισχύ θα παραμείνει η εξαγορά και διάθεση μεριδίων όλων των αμοιβαίων κεφαλαίων με αποτέλεσμα οι μεριδιούχοι να μην έχουν τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν ή να αγοράσουν νέα μερίδια.

Τα παράθυρα για χρήση καταθέσεων στο Χρηματιστήριο

Οκτώ παράθυρα για τη χρησιμοποίηση υφιστάμενων καταθέσεων από τους εγχώριους επενδυτές στο Χρηματιστήριο άφησαν ανοιχτά κυβέρνηση και εποπτικές αρχές με στόχο να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια και να περιοριστούν τυχόν αναταράξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την επανεκκίνηση των συναλλαγών.
Ετσι, κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης μεταφοράς κεφαλαίων από τις τράπεζες για αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.), επιτρέπεται η χρησιμοποίηση υφιστάμενων καταθέσεων στις εξής περιπτώσεις:
Για τη συμμετοχή επενδυτών σε αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολογιακών δανείων τραπεζών και άλλων εισηγμένων εταιρειών. Επιπλέον με την τελευταία ΠΝΠ προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης υφιστάμενων καταθέσεων για την αγορά τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.
Για να γίνει εκκαθάριση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης ασφαλειών (margins), και διακανονισμός συναλλαγών μέχρι τον τελικό δικαιούχο.
3 Για να πληρωθούν μερίσματα, τόκοι, επιστροφές κεφαλαίου και άλλες καταβολές στους επενδυτές.
4 Για να γίνει η εκκαθάριση συναλλαγών από τους ειδικούς διαπραγματευτές προκειμένου να καλυφθούν failed trades (λανθασμένες συναλλαγές) αλλά και υποχρεώσεις παροχής ασφαλειών (margins).
5 Για την κάλυψη του ελλείμματος περιθωρίων ασφαλείας για τα χαρτοφυλάκια ασφαλείας, λόγω μείωσης των αξιών που έχουν μπει ως ενέχυρα.
6 Για τη χρονική μετακύλιση θέσεων στα παράγωγα και την κάλυψη με μετρητά του ημερήσιου ή του τελικού διακανονισμού τους (mark-to-market).
7 Για να πληρωθούν πάγιες εντολές μεταφοράς κεφαλαίων που υπήρχαν μέχρι τις 28/6/2015, προς Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων ή προς αμοιβαία κεφάλαια unit-linked στο πλαίσιο αποταμιευτικών προγραμμάτων/λογαριασμών.
Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων και εκτός Ελλάδας για την επανεπένδυση διαθεσίμων που είναι τοποθετημένα σε αξίες του εξωτερικού για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), τις Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, των ασφαλιστικών εταιρειών, των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, των ασφαλιστικών οργανισμών και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Η επανεπένδυση προβλέπεται πως αφορά κυρίως διαθέσιμα που προέρχονται από πωλήσεις χρηματοπιστωτικών μέσων σε ξένες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: