Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Περιουσιολόγιο: Τέλος η φορολογική ασυλία για ΙΧ και σκάφη-βάρκες

Περιουσιολόγιο: Τέλος η φορολογική ασυλία για ΙΧ και σκάφη-βάρκες

Πρώτη καταχώρηση: 26/08/2015 - 09:29
Τελευταία δημοσίευση: 09:57Οικονομία
Περιουσιολόγιο: Τέλος η φορολογική ασυλία για ΙΧ και σκάφη-βάρκες
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr
Μια δυσάρεστη «έκπληξη» αναμένεται να αποτελέσει το Περιουσιολόγιο για τους ιδιοκτήτες αυτοκίνητων και σκάφων αναψυχής που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας και τις άδειες πλόων αντίστοιχα...
Ειδικότερα από το Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το περίφημο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη στο οποίο θα αναγράφονται η κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων.
Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη αναμένεται να έρθει από την κινητή περιουσία που περιλαμβάνει αυτοκίνητα, σκάφη-βάρκες, ελικόπτερα μέχρι και ιδιωτικά τζετ.
Δείτε περισσότερα στο enikonomia.gr

Δείτε επίσης

Περιουσιολόγιο: Τέλος η φορολογική
ασυλία στα ΙΧ και σκάφη-βάρκες

Πρώτη καταχώρηση: 26/08/2015 - 08:55
Τελευταία δημοσίευση: 08:55Auto
Περιουσιολόγιο: Τέλος η φορολογική ασυλία στα ΙΧ και σκάφη-βάρκες
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr

Μια δυσάρεστη «έκπληξη» αναμένεται να αποτελέσει το Περιουσιολόγιο για τους ιδιοκτήτες αυτοκίνητων και σκάφων αναψυχής που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας και τις άδειες πλόων αντίστοιχα...
Ειδικότερα από το Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το περίφημο ηλεκτρονικόΠεριουσιολόγιο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη στο οποίο θα αναγράφονται η κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων.
Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη αναμένεται να έρθει από την κινητή περιουσία που περιλαμβάνειαυτοκίνητασκάφη-βάρκες, ελικόπτερα μέχρι και ιδιωτικά τζετ.
Ο λόγος που αναφερόμαστε σε έκπληξη έχει να κάνει με το γεγονός στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για το Περιουσιολόγιο υπάρχει εδώ και χρόνια η πρόταση που αφορά ειδικά τα αυτοκίνητα και τα σκάφη στα οποία έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας και οι 'Αδειες Πλόων ώστε το κράτος να σταματήσει να «αιμορραγεί» οικονομικά.
Ο αριθμός των αυτοκινήτων με κατατεθημένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους ξεπερνά τις 700.000 ενώ δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής έχουν προβεί αντίστοιχα σε κατάθεση των Αδειών Πλόων στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές ώστε να γλιτώσουν τους φόρους.
Η πρόταση περιλαμβάνει τη φορολόγηση των αυτοκινήτων και των σκαφών ως πάγιων περιουσιακών στοιχείων ασχέτως αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας ή τις άδειες εκτέλεσης πλόων τους!
Αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση τότε όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους αλλά και οι κάτοχοι σκαφών-βαρκών που έχουν καταθέσει τις άδειες πλόων τους εκεί που τα αυτοκίνητά και σκάφη-βάρκες τους ήταν αφορολόγητα ξαφνικά θα φορολογούνται ως πάγια περιουσιακά στοιχεία.
Με λίγα λόγια θα καταργηθεί η φορολογική ατέλεια των αυτοκινήτων και σκαφών που έχουν κατατεθημένες τις άδειές τους και ξαφνικά θα αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία που φορολογούνται.
Άλλωστε είναι γνωστό πως όταν κάποιος κάτοχος αυτοκινήτου ή σκάφους καταθέτει την άδεια με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας δεν αναγράφεται καθόλου στην φορολογική δήλωση.
Με το περιουσιολόγιο αυτό δεν θα συμβαίνει καθώς θα καταγράφονται κανονικά ασχέτως αν δεν κυκλοφορούν.
Ωστόσο ο τρόπος φορολόγησής τους ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός αλλά το συγκεκριμένο μέτρο παρουσιάζεται ως αντίμετρο στην αθρόα κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας των ΙΧ και αδειών πλόων στα σκάφη-βάρκες.
Όπως και να έχει το θέμα φαίνεται πως οι απώλειες που έχουν καταγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ενόψει μάλιστα και της έλευσης τέλους του έτους που αναμένεται να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στις εφορίες από ιδιώτες καταναλωτές αλλά και ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικίασης ΙΧ που αναμένεται να καταθέσουν εκατοντάδες χιλιάδες πινακίδες κυκλοφορίας εξαιτίας της αύξησης του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα ΙΧ με κινητήρες άνω των 2,5 λίτρων αλλά και την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου σε βάρκες και σκάφη με μήκος από 5 μέτρα και άνω.

Πολιτικοί: Τρύφων Αλεξιάδη
εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: