Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ο Τσίπρας πιέστηκε για να μετατρέψει το “Όχι” σε “Ναι”»

«Ο Τσίπρας πιέστηκε για να μετατρέψει το “Όχι” σε “Ναι”»

varoufakis.png

Γιάνης Βαρουφάκης Από το δημοσίευμα με τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον ομογενή Χρήστο Τσιόλκα
Σε νέα αποκάλυψη προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιέστηκε να μετατρέψει ουσιαστικά το «Όχι» του δημοψηφίσματος σε “Ναι” από υπουργούς της κυβέρνησης και συνεργάτες του, χωρίς να τους κατονομάζει.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Monthly, την οποία αναπαράγει στο μπλόγκ του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που ήταν αρνητικά φορτισμένη, στο κυβερνητικό συμβούλιο της 5ης Ιουλίου. 
«Μπορώ να πω πως ήταν αποθαρρυμένος. Ήταν μεγάλη νίκη την οποία γεύτηκε κατά βάθος, αλλά που δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί. Ήξερε πως το υπουργικό του συμβούλιο δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί», είπε.
Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι ήταν ξεκάθαρο πως «στοιχεία μέσα στην κυβέρνηση ήδη άρχισαν να τον πιέζουν. Ήδη μέσα σε ώρες, πιέστηκε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους μέσα στην κυβέρνηση να μετατρέψει το "Oχι" σε "Nαι", να παραδοθεί».
«Όταν το συνειδητοποίησα, αποφάσισα να παραιτηθώ, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ακολουθηθεί και ο ίδιος την πολιτική της υπαναχώρησης», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης παραθέτοντας την συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τίπρα.
 «Να χρησιμοποιήσεις αυτό το 61,5% ως μία αναζωογονητική δύναμη ή να παραδοθείς. Αν κάνεις το δεύτερο, εγώ θα παραιτηθώ», διαβάζουμε ότι είπε ο πρώην υπουργός.
Και ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Ξέρεις ότι δεν πρόκειται να δώσουν συμφωνία σε εμένα. Θέλουν να μας ξεφορτωθούν». Τότε ο κ. Βαρουφάκης ανάεφερε: «Κάνε το καλύτερο στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβες, μια απόφαση με την οποία διαφωνώ από καρδιάς, αλλά δεν είμαι εδώ για να σε υπονομεύσω».
«Από τις 4:30 το πρωί ως τις 9:00 συνέγραφα την επιστολή παραίτησής μου, η οποία ήθελα να φανεί υποστηρικτική προς τον Αλέξη. Παράλληλα, ήθελα να καταδείξω τους λόγους για τους οποίους αποχωρώ κι ότι δεν εγκαταλείπω εγώ το πλοίο, αλλά το πλοίο από μόνο του εγκαταλείπει την πορεία του», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για το εάν υπήρχαν χώρες στο Eurogroup, οι οποίες είχαν εκπονήσει σχέδιο Grexit, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν ήταν το Eurogroup ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
«Δεν ήταν κακή πίστη. Ήταν ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Το λέω σχέδιο Σόιμπλε. Σχεδίαζε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ως μέρος του σχεδιασμού του για την αναδόμηση της Ευρωζώνης. Δεν πρόκειται για θεωρία. Ο λόγος που το λέω είναι επειδή μου το είπε», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: