Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ανοίγουν αγορές και κλειστά επαγγέλματα - Τι θα γίνει με γάλα, ψωμί, φαρμακεία - Τι θα ισχύει στο εξής για τις εκπτώσεις

Ανοίγουν αγορές και κλειστά επαγγέλματα - Τι θα γίνει με γάλα, ψωμί, φαρμακεία - Τι θα ισχύει στο εξής για τις εκπτώσεις
ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
13 Αυγ 2015 - 12:50
Picture 0 for Ανοίγουν αγορές και κλειστά επαγγέλματα - Τι θα γίνει με γάλα, ψωμί, φαρμακεία - Τι θα ισχύει στο εξής για τις εκπτώσεις
Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς φέρνει το τρίτο Μνημόνιο, με τη μεγαλύτερη έμφαση να δίδεται στην απελευθέρωση προϊοντων και στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Από τα μέτρα που ξεχωρίζουν και τα οποία τίθενται άμεσα σε εφαρμογή είναι η πλήρης απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, (ζήτημα που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να τη θεσμοθετήσει), η μείωση στις τιμές των γενόσημων και η χωρίς περιορισμούς διενέργεια εκπτώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Για αργότερα μετατίθεται η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, ενώ εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τα ξημερώματα της Τετάρτης και συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπονται τα εξής:

Γάλα 

Απελευθερώνεται η διάρκεια ζωής του γάλακτος, η οποία πλέον θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Επιπλέον, στη συσκευασία του γάλακτος πρέπει να αναγράφονται οι ενδείξεις «παστεριωμένο» και «γάλα», η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος, η θερμοκρασία συντήρησής του και η διάρκεια ζωής του σε ημέρες. Τέλος παραμένει το «γάλα ημέρας», το οποίο θα πρέπει να συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άμελξη, χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις 2 ημέρες από την ημέρα παστερίωσης.

Ψωμί - αρτοποιεία 

Επεκτείνται η δυνατότητα χρήσης του όρου «αρτοποιός» αλλά και των τίτλων «αρτοποιός» ή αρτοποιείο» ή «φούρνος» είτε επιμελούνται όλα τα στάδια κατασκευής και έψησης του άρτου είτε επιμελούνται μόνο το τελικό στάδιο έψησης. Επιπλέον, επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίου άρτου και η πώληση άρτου σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών, σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρούμενων των σχετικών υγειονομικών διατάξεων.

Εκπτώσεις 

Διατηρούνται οι ισχυουσες εκπτωτικές περιόδοι (δύο τακτικές εκπτωτικές περίοδοι Χειμώνα και Καλοκαίρι και δύο ενδιάμεσες 10ήμερες εκπτωτικές περίοδοι τον Μάιο και τον Νοέμβριο), ωστόσο δίδεται η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να πουλήσει εμπορεύματα σε μειωμένες τιμές πέραν αυτών των περιόδων. Ουσιαστικά πρόκειται για πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων όλο τον χρόνο.

Φαρμοκοποιοί -Φάρμακα

Μπορεί να «πάγωσε» το θέμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο το επάγγελμα του φαρμακοποιού «ανοίγει» για τα καλά, αφού με το νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος ως προϋποθέση για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων. Αυτό αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να δημιουργηθούν αλυσίδες φαρμακείων. Περαιτέρω μειώνονται κατά 32,5% όλα τα γενόσημα φάρμακα.

Αλκοολούχα ποτά 

Αίρεται η απαγόρευση συστέγασης και συλλειτουργίας ποτοποιείου - αποσταγματοποιείου - οινοποιείου.

Μεταφορές 

Καταργούνται αρκετά από τα «εμπόδια» που ίσχυαν με το παλαιότερο καθεστώς και επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ενός ή περισσοτέρων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης. Μεταξύ άλλων παύει να ισχύει ο έλεγχος της απόδειξης της πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων ως προϋπόθεσης για τη χορήγηση αδειών ή για τη μεταβολή των όρων κυκλοφορίας των φορτηγών.

Νέα μέτρα το φθινόπωρο

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα που βασίζονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, μέχρι τέλος Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να εκδώσει υπουργική απόφαση που θα μειώνει το ποσοστό αμοιβής των συμβολαιογραφικών πράξεων για ποσό αντικειμένου συναλλαγής από 00 έως 120.000 ευρώ, από 1% σε 0,80%, να νομοθετήσει την απελευθέρωση των τουριστικών καταλυμάτων και να διευκρινίσει Προεδρικό Διάταγμα τις αποκλειστικές δραστηριότητες των μηχανικών και των συναφών επαγγελμάτων. Στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι η απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών και η αναδιοργάνωση των τελωνείων, δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών και μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση των επενδύσεων.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: