Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ποια είναι η νέα εργαλειοθήκη που πρέπει να εφαρμόσει η αγορά Ολες οι αλλαγές που θα επέλθουν στο επιχειρείν με βάση τις μεταρρυθμίσεις που «υπαγόρευσε» ο ΟΟΣΑ

Ποια είναι η νέα εργαλειοθήκη που πρέπει να εφαρμόσει η αγορά

Ολες οι αλλαγές που θα επέλθουν στο επιχειρείν με βάση τις μεταρρυθμίσεις που «υπαγόρευσε» ο ΟΟΣΑ
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 09:28
 
UPD:09:29
¬≈—¬≈—…ƒ«”
Αδιέξοδο βλέπουν οι παραδοσιακοί αρτοποιοί, αφού πλέον χρήση του όρου «αρτοποιός», «αρτοποιείο» ή «φούρνος» θα μπορούν να κάνουν εγκαταστάσεις πρατηρίων πώλησης άρτου που προβαίνουν σε ψήσιμο άρτου από έτοιμα προϊόντα ζύμης και που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.
Από την έντυπη έκδοση 
Με «μπούσουλα» την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑδρομολογούνται οι μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία των αγορών, από το γάλα και το ψωμί μέχρι την ιδιωτική εκπαίδευση και τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο -στο πλαίσιο της σύμβασης χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας-, το οποίο υποδέχεται μουδιασμένη η αγορά, από τους επιχειρηματίες του εμπορίου, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης έως και τον αγροτικό κόσμο.
Εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία δρομολογούν οι ρυθμίσεις για τη διάρκεια συντήρησης του γάλακτος, που καθορίζεται πλέον από τον παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για την υιοθέτηση των συστάσεων της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ βάσει των οποίων το φρέσκο γάλα μπορεί να έχει διάρκεια ζωής στο ράφι ακόμα και 11 ημέρες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στις γαλακτοβιομηχανίες για εισαγωγές γάλακτος.
Αδιέξοδο βλέπουν οι παραδοσιακοί αρτοποιοί, αφού πλέον χρήση του όρου «αρτοποιός», «αρτοποιείο» ή «φούρνος» θα μπορούν να κάνουν εγκαταστάσεις πρατηρίων πώλησης άρτου που προβαίνουν σε ψήσιμο άρτου από έτοιμα προϊόντα ζύμης και που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές. Ομως και οι επιχειρηματίες με δίκτυα παρακολουθούν πώς θα αντιδράσει ο ανταγωνισμός, καθώς πλέον αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησης άρτου, ενώ αν το πρατήριο άρτου δεν αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, επιτρέπεται η ίδρυσή του σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών, σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο.

Επιπλέον απαιτούμενες αλλαγές

  • Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, αναλογιστών και κλητήρων και ελευθέρωση της αγοράς τουριστικών καταλυμάτων.
  • Σε ισχύ νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών έως τον Μάιο του 2016, που θα θεσπιστεί σε συνεργασία με την Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή για τις ανάγκες του 2017.
  • Απλούστευση προτελωνειακών διαδικασιών έως τον Δεκέμβριο του 2015.
  • Αναδιοργάνωση των τελωνείων έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
  • Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. 
  • Δημιουργία τριών κινητών ομάδων επιβολής του νόμου έως τον Σεπτέμβριο.
  • Πλήρης εφαρμογή συστήματος εισροών - εκροών στις δεξαμενές των φορολογικών αποθηκών και των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης έως τον Ιούνιο του 2016.
  • Εξοπλισμός των τριών κύριων διεθνών λιμένων της χώρας με σαρωτές έως τον Δεκέμβριο του 2016, διασφαλίζοντας ότι καθένας από τους εν λόγω λιμένες θα διαθέτει τουλάχιστον έναν σαρωτή έως τον Μάρτιο του 2016.
  • Μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2016. 
  • Υποβολή έως τον Οκτώβριο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τις αποκλειστικές δραστηριότητες των μηχανικών και των συναφών επαγγελμάτων.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που επιφορτίζουν το φορολογικό πακέτο, τόσο από αγροτοσυνδικαλιστές, μετά τον διπλασιασμό της φορολογίας και της κατάργησης φοροελαφρύνσεων όσο και από φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης που προειδοποιούν για λουκέτα σε δεκάδες μικρά και μεσαία ιδιωτικά σχολεία μετά την επιβολή ΦΠΑ 23%, αλλά και επιχειρηματίες του λιανεμπορίου.
Στο εμπόριο
Ειδικά οι έμποροι που μετρούν τις πληγές τους από την κάθετη πτώση της ζήτησης και τις άλλες παρενέργειες των capital controls παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις και τελούν εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα αποτελέσει πρόκριμα για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Ας σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την πλήρη απελευθέρωση του θεσμού των εκπτώσεων - προσφορών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, διατηρείται ο καθορισμός των εκπτωτικών περιόδων: τακτικές (από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου) και ενδιάμεσες (το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου), αλλά ταυτόχρονα παρέχεται η ευκαιρία σε κάθε επιχείρηση να προβεί σε πώληση εμπορευμάτων σε μειωμένες τιμές, πέραν αυτών των περιόδων, συνεκτιμώντας τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και τους σχετικούς επιχειρηματικούς κινδύνους.
Η δέσμευση
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να θεσπίσει πέρα από τα άμεσα μέτρα και άλλα, στο «πακέτο» του Οκτωβρίου ή λίγο αργότερα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σύμβαση, «ως προαπαιτούμενα οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθεσία με σκοπό να υλοποιήσουν όλες τις εκκρεμείς συστάσεις της εργαλειοθήκης ανταγωνισμού Ι του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, τα υλικά οικοδομών και μία διάταξη για τα τρόφιμα, καθώς και σημαντικό αριθμό συστάσεων της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ σχετικά με τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου».
Ωστόσο, σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι οι αρχές θα ελευθερώσουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή μετά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και έως τον Οκτώβριο του 2015 θα υλοποιήσουν τις εναπομένουσες συστάσεις της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ σχετικά με τα τρόφιμα και της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ σχετικά με τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου και έως τον Δεκέμβριο θα θεσπίσουν νομοθεσία για τον ανταγωνισμό στα φαρμακευτικά προϊόντα, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2016, οπότε και θα θεσπιστούν τα μέτρα για τα υλικά οικοδομών. Επίσης έως τον Οκτώβριο του 2015 θα θεσπιστεί νομοθεσία για την ελευθέρωση των τουριστικών καταλυμάτων, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα στελεχωθεί με 12 θέσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς.
Στη γεωργία
Oσον αφορά τη γεωργία, οι αρχές θα θεσπίσουν στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα έως τον Δεκέμβριο του 2015 με επίκεντρο:
α) βελτιώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε.,
β) μέτρα για τη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης μεταρρύθμισης των αδειών εμπορίας, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των καταναλωτών σε γεωργικά προϊόντα, στην καθιέρωση πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, στην προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής και
γ) διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, της ΕΕΚ και της ανάπτυξης ικανοτήτων του υπουργείου Εργασίας, οι αρχές θα κάνουν χρήση της τεχνικής βοήθειας, επωφελούμενες -μεταξύ άλλων- από την εμπειρογνωμοσύνη διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και η ΔΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: