Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Εφιάλτης στον δρόμο για την σύνταξη

Εφιάλτης στον δρόμο για την σύνταξη

Πρώτη καταχώρηση: 03/08/2015 - 07:29
Τελευταία δημοσίευση: 08:16Οικονομία
Εφιάλτης στον δρόμο για την σύνταξη
Της Αργυρώς Μαυρούλη
Ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το δεύτερο κιόλας εξάμηνο φέτος ζητούν οι δανειστές, με στόχο την εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έως το 2021.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τα τεχνικά κλιμάκια οι δανειστές κατέθεσαν πίνακα, όπου τα όρια ηλικίας αυξάνονταν έως και 15 έτη την επόμενη επταετία.
Μάλιστα για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των "θεσμών" έθεσαν ζήτημα συντάξιμων ετών, αυξάνοντας τα όρια έως και 6,5 έτη από την 1η Ιουλίου φέτος, ώστε να μην υπάρχουν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο εγκλωβίζονται περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν τα συντάξιμα έτη, αλλά δεν πληρούν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Ακόμη επέμειναν ότι η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι προαπαιτούμενο για την υπογραφή νέας συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Η πρόταση
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε πρόταση στην οποία επέμεινε σε σταδιακή αύξηση των ετών απασχόλησης κατά 6 μήνες τον χρόνο έως το 2022, εντάσσοντας τις αλλαγές στη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι ενώ αρχικά είχαν προστεθεί στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η διαμόρφωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, τελικά αποσύρθηκαν.
Συγκεκριμένα, το προσχέδιο προέβλεπε πως τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο το έτος, αρχής γενομένης από φέτος μέχρι και το 2022, ώστε από 1/1/2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.
Επίσης ανέφερε ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα (απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) δεν θα θιγούν. Στον αντίποδα, θα άλλαζε το καθεστώς για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο ηλικίας, με τη μεταβατική προσθήκη ενός εξαμήνου να ξεκινά από 1.1.2016.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΠΗΓΗ: real.gr
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: