Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Τσακαλώτος: Η "ήπια προσαρμογή" στην καρδιά της συμφωνίας - ΒΙΝΤΕΟ

Τσακαλώτος: Η "ήπια προσαρμογή" στην καρδιά της συμφωνίας - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 13/08/2015 - 12:12
Τελευταία δημοσίευση: 12:12Πολιτική
Τσακαλώτος: Η ήπια προσαρμογή στην καρδιά της συμφωνίας - ΒΙΝΤΕΟ
Τη μορφή του νομικού πλαισίου, τα δημοσιονομικά μεγέθη και τη διάρθρωση των πακέτων μέτρων περιέγραψε στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών,Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.
Ζήτησε  την ψήφιση της συμφωνίας από τη βουλή στη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να υπάρξει συμφωνία και στο Eurogroup για να αποφευχθεί ένα δάνειο – γέφυρα και να υπάρξει μια κανονική συμφωνία.
Μίλησε για «ήπια προσαρμογή» που διέπει τους όρους της δανειακής συμφωνίας, χαλαρώνοντας τις απαιτήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και σημείωσε πως οι θεσμοί δεν ζήτησαν περισσότερα πρόσθετα μέτρα από αυτά που ισχύουν για το 2015-16, ενώ νέα μέτρα θα υπάρχουν για το 2017-18 της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ για το 2017 και του 0,25% το 2018.
Για τις τράπεζες είπε ότι εξασφαλίζονται άμεσα με την υπογραφή της συμφωνίας 10 δισ. ευρώ σε ομόλογα που μπαίνουν σε έναν λογαριασμό και δεν χάνουν ΤΧΣ και ιδιώτες, ενώ είπε πως τον Οκτώβριο επιδιώκεται να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός για τα «κόκκινα δάνεια» όπου υπάρχουν ακόμα διαφωνίες.
Μίλησε για τα μέτρα στον αγροτικό τομέα με δόσεις και ισοδύναμα αντιστάθμισης, για νομοθέτηση στα εργασιακά το φθινόπωρο και πρόσθεσε πως η πορεία της συμφωνίας θα κριθεί από το πώς θα κινηθούν η κοινωνία, η οικονομία και η πολιτική τάξη και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των διαφορετικών παραγωγικών φορέων και ομάδων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέληξε λέγοντας πως οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από την αναπτυξιακή πορεία σημειώνοντας πως η κυβέρνηση συμφώνησε να καταθέσει στους θεσμούς το Μάρτη του 2016 το «νέο αναπτυξιακό σχέδιο» με την πρώτη αξιολόγηση το φθινόπωρο να καθορίζει και τη συζήτηση για τη ελάφρυνση του χρέους.
Δείτε το βίντεο:
Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: