Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Πώς η κρίση στην Κίνα επηρεάζει τα ελληνικά "σχέδια"

Πώς η κρίση στην Κίνα επηρεάζει τα ελληνικά "σχέδια"

Πρώτη καταχώρηση: 25/08/2015 - 08:32
Τελευταία δημοσίευση: 10:08Οικονομία
Πώς η κρίση στην Κίνα επηρεάζει τα ελληνικά σχέδια
H κρίση που απλώνεται διεθνώς αυτή τη φορά από την Κίνα, υπονομεύει τα οικονομικά «σχέδια»  ανασυγκρότησης που χαράσσονται στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στον πλανήτη, αφού τίποτε δεν μένει σταθερό, εξηγούν διεθνείς αναλυτές σχολιάζοντας τις επιπτώσεις από το κινέζικο «τσουνάμι».
Από την Ελλάδα και την αναιμική ευρωζώνη, έως τη βαλτωμένη Ιαπωνία και τις ΗΠΑ όπου συζητούν αύξηση επιτοκίων, η κατάσταση της υγείας της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.
Τα επενδυτικά σχέδια επανεξετάζονται καθώς η ρευστότητα μέσω των τραπεζών περιορίζεται, επηρεάζοντας τα οικονομικά πλάνα κρατών και εταιρειών.
Ο κίνδυνος η παγκόσμια οικονομία να περάσει σε μια νέα περίοδο παγκόσμιας ύφεσης είναι σημαντικός. Η κρίση του 2007-8 δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί για να προσφέρει σταθερό βηματισμό ανάκαμψης. Απλά με «φθηνό» χρήμα κυρίως κρατικό (χαμηλά επιτόκια και πιεστήρια κεντρικών τραπεζών) αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Στις αναδυόμενες οικονομίες των λεγόμενων BRICS μόνο η Ινδία αναπτύσσεται. Βραζιλία και Ρωσία βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σε ύφεση, ενώ η οικονομία της Κίνας πλέον επιβραδύνει επικίνδυνα πιέζοντας τις τιμές των πρώτων υλών μπροστά στα σήματα κινδύνου νέας ύφεσης διεθνώς.
Οι αναπτυγμένες οικονομίες παραμένουν επίσης προβληματικές. Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν αναιμική ανάπτυξη παρά τον πακτωλό φρεσκοτυπωμένων δολαρίων που σταμάτησαν την κατρακύλα μετά το κραχ το 2007-8. Στην ευρωζώνη η οικονομία μόλις που δείχνει ψήγματα ανάπτυξης παρά την «ποσοτική χαλάρωση» (QE) του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. Κι αυτό κυρίως χάρη στη βοήθεια της Γερμανίας, με τη Γαλλία και την Ολλανδία στάσιμες και τη Φινλανδία και την Ελλάδα σε υφεσιακή τροχιά.
Η Ιαπωνία, η οποία υποτίθεται θα ξελάσπωνε χάρη στα «Abenomics», τη μαζική «εκτύπωση χρήματος», μένει εγκλωβισμένη στο βάλτο δεκαετιών.
Έτσι η αναζήτηση για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη στις «ώριμες» οικονομίες παραμένει μια χίμαιρα.
Η άνοδος του δολαρίου επίσης προβληματίζει διεθνώς. Τα χρέη αυξάνονται αντί να μειώνονται στις αγορές που έχουν δανειστεί σε δολάρια και το ρίσκο για νέες εστίες κρίσης χρέους μεγαλώνει, από νέες διαδρομές, πέρα από το ελληνικό σίριαλ. Οι χρεοκοπίες δεν έφυγαν ακόμα από την ημερήσια διάταξη διεθνώς κι αυτό δεν κρύβεται.
Η πολλά υποσχόμενη «παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» η οποία υποτίθεται στρίβει στη γωνία, δείχνει να καθυστερεί για πολύ ακόμα, επηρεάζοντας και την Ελλάδα και μαζί τα «σχέδια»… ανασυγκρότησης.
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: