Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Με δανεικά η καταβολή συντάξεων από το ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο

Με δανεικά η καταβολή συντάξεων από το ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο

Πρώτη καταχώρηση: 12/08/2015 - 10:52
Τελευταία δημοσίευση: 11:03Οικονομία
Με δανεικά η καταβολή συντάξεων από το ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο
Με δάνειο, όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες, θα καταβάλει στο τέλος Αυγούστου τις συντάξεις Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ θα ληφθεί κατά 70 εκατ. ευρώ από τον τομέα Ασφάλισης Δημοσίου και κατά τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Στη σχετική απόφαση διευκρινίζεται ότι το δάνειο είναι έντοκο και η διάρκειά του είναι από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε απαραίτητη η χορήγηση του δανείου για να καταστεί δυνατή η καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιείται από το ΙΚΑ σε πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχους την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου.
Το επιτόκιο με το οποίο θα αποπληρωθεί το δάνειο θα είναι ίσο με το ποσοστό απόδοσης του Κοινού Κεφαλαίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (Κοινό Κεφάλαιο), που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι η πρακτική των βραχυχρόνιων δανείων ακολουθείται από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο των μισθωτών τα τελευταία χρόνια, καθώς κατά βάση οι πληρωμές των συντάξεων πραγματοποιούνται νωρίτερα από τις πληρωμές των εισφορών από τους εργοδότες.
Βέβαια, το επόμενο διάστημα οι εισφορές προς το ΙΚΑ εκτιμάται ότι θα είναι δραματικά μειωμένες, καθώς, όπως κατέγραψε και το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, τον Ιούλιο παρατηρήθηκε αρνητικό ρεκόρ στην απασχόληση, με τις απολύσεις να ξεπέρασαν τις προσλήψεις, σχεδόν κατά 17.000. Μείωση στα έσοδα του ΙΚΑ θα προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι μόλις το 16% των νέων προσλήψεων αφορούσε σε πλήρη απασχόληση, με τις ευέλικτες και «φθηνότερες» μορφές εργασίας να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: