Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Η δημοσιονομική "τρύπα" φέρνει νέα πρόσθετα μέτρα

Η δημοσιονομική "τρύπα" φέρνει νέα πρόσθετα μέτρα

Αμεση κατάργηση ΕΚΑΣ, πρόωρες συντάξεις, επίδομα πετρελαίου για τους αγρότες τα "θύματα" της δημοσιονομικής "τρύπας" που φέρνει νέα μέτρα.
i-dimosionomiki-trupa-fernei-nea-prostheta-metra
 
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Αυγούστου, ένα από τα σοβαρότερα μέτωπα που έχει να κάνει με το πρωτογενές έλλειμμα και το τελικό μακροοικονομικό σενάριο για το 2015 παραμένει ανοικτό. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε χθες ότι το θέμα των μακροοικονομικών στόχων -και κατ’ επέκταση του στόχου για το πρωτογενές αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί το 2015- παραμένει ακόμη ανοικτό.
Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να διαφωνεί με τους δανειστές ακόμη και για τον στόχο της πορείας της οικονομίας από τον οποίο όμως εξαρτώνται τα πάντα: από τον στόχο των εσόδων και των κρατικών δαπανών μέχρι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 και των επόμενων ετών, ακόμη και η αναδιάρθρωση του χρέους ή το τελικό ύψος του δανείου που θα χρειαστεί η Ελλάδα από τους θεσμούς. Οι πάντες συμφωνούν πλέον ότι το 2015 θα είναι χρονιά ύφεσης. Διαφωνούν όμως ως προς το μέγεθος της ζημιάς που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει για ύφεση της τάξεως των 2-2,5 ποσοστιαίων μονάδων την ώρα πουτο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να ρίχνει τα επίπεδα του ελληνικού ΑΕΠ μέσα στο 2015 κατά τουλάχιστον 4% ήτοι κατά τουλάχιστον επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική πλευρά, φέρεται να συμφωνεί περισσότερο με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τι σημαίνει όμως ύφεση της τάξεως του 4%; Πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2015 άνω του 2%. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το “βασικό σενάριο” που έχει τρέξει στο υπουργείο Οικονομικών -και το οποίο έχει στηριχτεί σε πρόβλεψη για ύφεση πολύ μικρότερη από το 4%- βγάζει πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.  
Είναι προφανές ότι με πρόβλεψη για τέτοιο πρωτογενές αποτέλεσμα,τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την ελληνική Βουλή στις αρχές Ιουλίου, δεν επαρκούν για να κλείσει η φετινή χρονιά με πλεόνασμα πόσο μάλλον της τάξεως του 1% που ήταν και ο αρχικός στόχος. Για να συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα απαιτούνταν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέσα στο 2015 ύψους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τέτοιο περιθώριο πλέον δεν υπάρχει δεδομένου ότι πρακτικά έχει χαθεί και ο Αύγουστος.
Το ζητούμενο είναι -και οι πρώτες ενδείξεις θα πρέπει να φανούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, κάτι που θεωρεί απαραίτητο η ελληνική πλευρά- η πλευρά των δανειστών να αποδεχτεί ότι το 2015 θα είναι όχι μόνο χρονιά ύφεσης αλλά και έτος επανεμφάνισης των πρωτογενών ελλειμμάτων στην ελληνική οικονομία. Κάτι τέτοιο βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό, ειδικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εμμένει στην αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Η εμφάνιση πρωτογενών ελλειμμάτων οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση καθώς επιφέρει την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό της Ελλάδας.
Από το ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος που θα συμφωνηθεί, θα εξαρτηθεί τελικώς και η έκταση  των νέων προαπαιτούμενωνπου θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου δανείου -μια δόση η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ, το δάνειο γέφυρα των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και να εξασφαλιστεί το πρώτο “πακέτο” για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όσο και αν η ελληνική πλευρά εμμένει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για πρόσθετο πακέτο με προαπαιτούμενα, θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό να ψηφιστούν εδώ και τώρα παρεμβάσεις όπως:
  1. Η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ τουλάχιστον για το 20% των δικαιούχων (σ.σ. ήδη σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με το ΕΚΑΣ να συνδέεται άμεσα καθώς η κατάργησή του εκτιμάται ότι θα αποφέρει ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων που απαιτούνται (σ.σ. η δαπάνη εκτιμάται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ)
  2. Η κατάργηση των παραθύρων που οδηγούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση
  3. Η περικοπή της επιδότησης τόσο για το αγροτικό πετρέλαιοόσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η δαπάνη για το οποίο ξέφυγε φέτος σε επίπεδα άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: