Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΝΕΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Σύγχυση με τον ΦΠΑ στα νηπιαγωγεία

ΝΕΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σύγχυση με τον ΦΠΑ στα νηπιαγωγεία


Σύγχυση προκαλούν οι «διευκρινίσεις» που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την απαλλαγή των υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης από την επιβολή ΦΠΑ 23%. Κι αυτό διότι ενώ αναφέρουν ότι η προσχολική εκπαίδευση εξακολουθεί να απαλλάσσεται από τη φορολόγηση, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, σε αυτήν συμπεριλαμβάνουν εκτός από τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, τα οποία, όμως, ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Αναστάτωση
Ειδικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που προκάλεσε την αναστάτωση έχει ως εξής: «... δεν εξετάζεται η πλήρωσή τους στην περίπτωση της προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία εξακολουθεί να απαλλάσσεται, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία)».
Η «διευκρίνιση» αυτή προκάλεσε νέα αναστάτωση στους εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης που εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το ως κοινωνικά άδικο και οικονομικά ατελέσφορο. Από την πλευρά τους, πάντως, πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνισαν χθες στην «Η» ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία με νήπια που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των πέντε ετών, καθώς η φοίτηση είναι υποχρεωτική, αλλά μόνο τα τμήματα νηπιαγωγείων στα οποία φοιτούν νήπια ηλικίας τεσσάρων ετών.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα, αφού έως τις 31 Αυγούστου οι ιδιωτικοί φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν απαλλάσσεται, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μεταβολών για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Μοσχαρίσιο κρέας 
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών εκτός των άλλων αναφέρεται ότι «στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται εφεξής τόσο το μοσχαρίσιο κρέας, όσο και όλα ανεξαιρέτως τα είδη κρέατος από ζώα και πτηνά, τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα ανάμειξης αυτών των κρεάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρασκευάζονται, συντηρούνται, διατηρούνται ή παρουσιάζονται προς πώληση, με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου».
Η εγκύκλιος θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: