Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δέσμευση αλλαγών στην αγορά εργασίας

Δέσμευση αλλαγών στην αγορά εργασίας

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις οποίες δεσμεύεται η κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα, έχουν ενταχθεί στις τελευταίες σελίδες του Μνημονίου. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους να προωθήσει τη δημιουργία ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς εργασίας, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, η συλλογική δράση (συνδικαλιστικός νόμος) και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στο κείμενο, που ετοιμάζεται να ψηφίσει η ελληνική Βουλή, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά που ουσιαστικά αποκλείει την επιστροφή σε παλαιότερες διατάξεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης ανάπτυξης».
Επίσης, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ρητά η κυβερνητική δέσμευση να καταργήσει την τροπολογία της 2ας Ιουλίου 2015 και να επαναφέρει την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους, στο τρίμηνο και όχι στο εξάμηνο, όπως πήγε να περάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Για την αδήλωτη εργασία η δέσμευση προς τους θεσμούς είναι έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους να έχει εγκριθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης του προβλήματος.
Θα υπάρχει διασύνδεση του συστήματος Εργάνη με την Εφορία και το ΙΚΑ. Εως την ίδια ημερομηνία η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει περαιτέρω την επαγγελματική κατάρτιση.
Ζητείται ο καλύτερος προσδιορισμός των αναγκών, μεγαλύτερη αξιοποίηση των εργοδοτών και προώθηση συμπράξεων. Για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και έως το τέλος του 2016 να έχει προκύψει ένας απλουστευμένος Κώδικας Εργατικής Νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: