Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Εξοντωτικοί φόροι στα εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων

Εξοντωτικοί φόροι στα εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων
Μέτρα-σοκ που θα αυξήσουν τις επιβαρύνσεις για εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
03 Αυγ 2015 - 08:33
Picture 0 for Εξοντωτικοί φόροι στα εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων
Φορολογικά μέτρα-σοκ για 5.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους, 700.000 μικρομεσαίους επαγγελματίες και 620.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε με τους δανειστές. 


Τα μέτρα προβλέπουν τη μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς επίσης και την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του αφορολόγητου ορίου της εισφοράς κάτω από τις 12.000 ευρώ. 

Προβλέπουν επίσης τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 100% του κύριου φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη σταδιακή φορολογική εξομοίωση των Ελλήνων αγροτών με όσους ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες και την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου.
 

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, την περίοδο 2016-2017 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τα ακόλουθα νέα φορολογικά μέτρα:
 

1) Μείωση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος των 2.100 ευρώ που χορηγείται ολόκληρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και αποκλιμακώνεται σταδιακά για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 21.001 έως 42.000 ευρώ. 

2) Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η ενσωμάτωση θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί το αφορολόγητο όριο της εισφοράς κάτω από τις 12.000 ευρώ. 

3) Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρίες από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.

4) Σταδιακή εξομοίωση του καθεστώτος φορολόγησης των γεωργικών εισοδημάτων με το καθεστώς που ισχύει για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες.
 

5) Κατάργηση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν πρόσφατα. Συγκεκριμένα, θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν:

α) Πλήρη απαλλαγή των αγροτικών αποζημιώσεων από τη φορολογία εισοδήματος. 

β) Απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ.
 

6) Κατάργηση του μέτρου που προβλέπει την επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν και χρησιμοποίησαν για τα μηχανήματα και τα οχήματά τους προκειμένου να παραγάγουν τα προϊόντα τους! 

e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: