Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ποιος χρωστάει στον ΟΑΕΕ και... δεν τον φοβήθηκε

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 11:04

Ποιος χρωστάει στον ΟΑΕΕ και... δεν τον φοβήθηκε

Ποιος χρωστάει στον ΟΑΕΕ και... δεν τον φοβήθηκε
Μπορεί η “πρώτη φορά Αριστερά”, απερχόμενη κυβέρνηση να θέσπισε μια κατάτι ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και να κατάργησε την απαράδεκτη, παράλογη και παράνομη ποινική δίωξη των οφειλετών του ΟΑΕΕ, ωστόσο ο “μπαμπούλας” του πρώην ΤΕΒΕ δεν θα πάψει να κατατρέχει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, αν δεν αλλάξει εκ βάθρων το ασφαλιστικό καθεστώς που τους διέπει.
Γράφει: Δαμιανός Κοσμίδης
Δυνατότητες αντίστοιχες με αυτές τις εφορίας αποκτά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το νέο μνημόνιο. Με σκοπό τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία, το ΚΕΑΟ θα έχει στο εξής άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 600.000 οφειλετών που βρίσκονται στις λίστες του, ώστε να μπορεί χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες να εντοπίζει ποιοι οφειλέτες των ταμείων εμφανίζουν καταθέσεις και κινήσεις που δεν δικαιολογούν την αθέτηση των ασφαλιστικών τους υποχρέωσεων.
Οι νέου τύπου έλεγχοι θα αφορούν όχι μόνο όσους δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους αλλά και τους περίπου 300.000 έχουν ήδη ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Το ΚΕΑΟ θα μπορεί να ελέγχει μέσω της πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς κατά πόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις.
Το τοπίο, όσον αφορά την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, θα αλλάξει δραματικά εφόσον υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, με δεδομένο ότι προβλέπεται έως το 2017 η ενσωμάτωση των ασφαλιστικών οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Κάτι τέτοιο, επί της ουσίας, θα ενοποιήσει τις έννοιες της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τους επαγγελματίες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που, αν και ρυθμίζοντας τις οφειλές τους στην εφορία, κατάφεραν μετά από χρόνια να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα, θα βρεθούν και πάλι στο σημείο “μηδέν” όταν οφειλές σε εφορία και ταμεία γίνουν ένα.
Για όσους, ενώ έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση, θα ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό κατασχέσεις, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του νέου μνημονίου, το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Παράλληλα, για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%, ενώ για πάνω από 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί από τις αρχές το 100% του ποσού.
Στη Finance & Markets Voice της ερχόμενης Πέμπτης, θα εστιάσουμε στους “ανασφάλιστους-ασφαλισμένους” του ΟΑΕΕ, ανοίγοντας μια σειρά από ζητήματα, όπως πόσο εύλογες είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν εν μέσω πολυετούς κρίσης, πόσο νόμιμο είναι να χρεώνονται οι οφειλέτες ασφαλισμένοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν τους παρέχεται και γιατί Πολιτεία και ΟΑΕΕ “ποιούν την νήσσαν” στη Γνωμοδότηση Μανιτάκη που ανατρέπει το καθεστώς ανομίας και εσκεμμένου παραλογισμού, κάτω από το οποίο λειτουργεί ο οργανισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: